Rovio Entertainment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rovio Entertainment Ltd.
Oprichting 2003
Sleutelfiguren Mikeal Hed (CEO)
Hoofdkantoor Espoo, Vlag van Finland Finland
Werknemers 55 (2011)
Industrie Computerspelindustrie
Website Rovio.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Computerspellen

Rovio Entertainment Ltd. of Rovio is een Fins bedrijf dat computerspellen ontwikkelt. Het bedrijf werd in 2003 opgericht onder de naam Relude, en in 2005 hernoemd tot Rovio Mobile. Het bedrijf staat vooral bekend om de spellenserie Angry Birds.

Geschiedenis van het bedrijf[bewerken]

In 2003 deden Niklas Hed, Jarno Väkeväinen en Kim Dikert, allen studenten van de Universiteit van Aalto voor Wetenschap en Technologie in Helsinki, mee aan een mobiele spellenontwerperswedstrijd die werd gesponsord door Nokia en HP. Door het winnen van de competitie kregen de drie de kans een bedrijf op te zetten. Dit werd Relude. Het winnende spel, King of the Cabbage World, werd verkocht aan het bedrijf Sumea. Sumea veranderde de naam in Mole war en het spel werd een succes.

In 2005 kreeg Relude de eerste gift van een anonieme investeerder, waarna Relude de naam veranderde in Rovio Mobile. In 2009 kwam het eerste grote succes van Rovio Mobile, met het spel Angry Birds.

Ontworpen spellen[bewerken]

2005[bewerken]

  • Darkest Fear

2006[bewerken]

2007[bewerken]

2008[bewerken]

  • Shopping madness
  • Paper Planes
  • Gem Drop
  • Bounce Boing Voyage

2009[bewerken]

2010 en 2011[bewerken]

2012[bewerken]

2013[bewerken]

2014[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.