Roy DeCarava

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Roy Rudolph DeCarava (Harlem, 9 december 1919 - 27 oktober 2009) was een Afro-Amerikaans fotograaf. Samen met dichter Langston Hughes maakte hij in 1955 een merkwaardig boek over het leven in Harlem, "The Sweet Flypaper of Life".

In DeCarava's kindertijd gaf de Harlem Renaissance kansen aan vele zwarte kunstenaars, musici en schrijvers. DeCarava was een goede kennis van Langston Hughes en zou later met hem een boek publiceren onder de titel The Sweet Flypaper of Life, een kroniek van het leven in Harlem.

DeCarava begon al op jonge leeftijd te werken en zou gedurende het grootste deel van zijn loopbaan allerlei banen combineren met zijn activiteiten als fotograaf. Hij volgde les aan de "The Cooper Union" en aan het "Harlem Art Center". Omdat hij kunstenaar wilde worden, ging hij aan de slag als schilder en commercieel illustrator en vele van zijn foto's waren alleen bedoeld als referentie voor zijn zeefdrukken. In 1955 opende DeCarava "A Photographer's Gallery" in New York City, om de erkenning van fotografie als kunstvorm te ondersteunen. Fotografie werd toen nog vooral beschouwd als een documentair medium en er werd veel foto-journalistiek gemaakt door zg. straatfotografen, zoals Garry Winogrand en Helen Levitt.

DeCarava deed hier niet mee aan deze ontwikkeling. Zijn werk was meer verwant met dan van een schilder en een grafisch kunstenaar. De strakke lijnen, de uitzonderlijk rijke tonaliteit en exploratie van licht geven zijn foto's een aards mysterie. Zijn werk wordt soms vergeleken met een vroege Rembrandt of met late beeldhouwwerken van Michelangelo. Hij vulde zijn beelden met schaduwen en vegen grijs en zwart. Hij fotografeerde inwoners van Harlem terwijl zij bezig waren met alledaagse dingen: een gezin dat naar de Harlem River kijkt, een dansend stel in een keuken, een meisje dat in een witte baljurk in een verlaten straat staat.

Daarnaast werd DeCarava bekend met portretten van jazzlegendes als Louis Armstrong en John Coltrane. Onder zijn werk is te vermelden " Bill and Son", "Coltrane and Elvin", "Island within and Island", "Julia and children at kitchen table", "Graduation Day".

DeCarava werkte een tijd voor Sports Illustrated, maar hij had last om zijn stijl en planning aan te passen aan de vereisten van commercieel werk. Hij maakte met veel succes een reeks foto's over de opnames van Requiem for a Heavyweight in 1962. Later nam hij een betrekking aan van leraar aan het Hunter College. In 2006 kreeg hij de National Medal of Arts uitgereikt.