Roy Moore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roy Moore
Geboren 11 februari 1947
Gadsden (Alabama)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Kayla Kisor
Chief Justice van het Hooggerechtshof van Alabama
Aangetreden
11 januari 2013
Voorganger Chuck Malone
Chief Justice van het Hooggerechtshof van Alabama
In functie
15 januari 200113 november 2003
Voorganger Perry Hooper
Opvolger Drayton Nabers
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Roy Stewart Moore (Gadsden (Alabama), 11 februari 1947) is een Amerikaans jurist en politicus van de conservatieve Republikeinse Partij. Moore is de huidige Chief Justice van het Hooggerechtshof van Alabama.


In 2003 weigerde Moore, op dat moment al twee jaar Chief Justice in Alabama, om een monument ter ere van de tien geboden, dat hij in het gerechtshof had laten plaatsen, weg te halen. Hij had daartoe nochtans de opdracht van een federale rechter. Volgens verschillende partijen ging het beeldhouwwerk met de christelijke boodschap in tegen de scheiding van kerk en staat. Op 13 november 2003 werd Moore daarom uit zijn positie ontslagen. In 2004 werd het monument uit het gerechtshof verwijderd.

In 2006 probeerde Roy Moore zich tevergeefs in de Republikeinse voorverkiezing te plaatsen voor het gouverneurschap van Alabama. Ook in 2010 was hij kandidaat voor die functie. In 2011 kondigde hij aan dat hij een verkennend comité aan het vormen was om een eventuele deelname aan de presidentsverkiezingen van 2012 te bestuderen. In november van datzelfde jaar gooide hij zijn slabakkende campagne om en kondigde hij aan zich opnieuw kandidaat te willen stellen om rechter te worden in het Hooggerechtshof van Alabama. Moore versloeg nipt zijn Democratische tegenstrever, Bob Vance. In januari 2013 werd hij opnieuw ingezworen.