Royal Huisman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Royal Huisman
Royal Huisman.JPG
Rechtsvorm Besloten vennootschap
Oprichting 1884 (inschrijving KvK)
Oprichter(s) Jan Jens Huisman
Eigenaar Koninklijke Doeksen B.V.
Sleutelfiguren directeur Alice Huisman (per 2013)
Land Nederland
Hoofdkantoor Vollenhove
Werknemers 450 (per december 2016)
Producten Zeil- en scheepsjachten
Industrie Scheepsbouw
Website http://www.royalhuisman.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie
Endeavour herbouwd door Royal Huisman in 1989

Royal Huisman is een Nederlandse jachtwerf te Vollenhove, waar luxe zeil- en motorjachten gebouwd wordt. Dit familiebedrijf begon oorspronkelijk in de Blauwe Hand en na een periode in Ronduite gevestigd te zijn verhuisde het uiteindelijk in 1971 naar de gemeente die aan het Vollenhoverkanaal ligt. Een eeuw na inschrijving bij de Kamer van Koophandel kreeg familiebedrijf Huisman het predicaat Koninklijk.

Eigendom[bewerken]

Dit bedrijf werd door de nakomelingen van Jan Jens Huisman voortgezet: Wolter Huisman, Jan Jans Huisman (~†1972) en de tweede Wolter Huisman (19-9-1931 - 24-12-2004). In 1959 nam Wolter het bedrijf over van zijn vader. Alice Huisman (~1961) is per 1 februari 2004 de directeur van het bedrijf, toen bleek dat haar vader niet lang meer te leven zou hebben.[1][2][3] Alice kreeg in oktober 2008 de Society's Leadership Award van International Superyacht Society. Per 1 juni 2015 werd zij opgevolgd door Roemer Boogaard, die na achttien jaar bij KNRM vertrok.[4]

Vanwege de behoefte aan kapitaal om bepaalde investeringen te kunnen doen en het ontbreken van een opvolger zocht Royal Huisman een partner, die zij gevonden heeft in Koninklijke Doeksen B.V. (opgericht in 1908), die in 2014 via zijn dochteronderneming Doeksen Shipyards een meerderheidsbelang nam.[5] Royal Huisman heeft op zijn beurt een aandeel in Rondal.

Geschiedenis[bewerken]

19e eeuw[bewerken]

Jan Peters Huisman runde naast zijn veehouderij in de Blauwe Hand, een buurtschap tussen twee Overijsselse meren, een kleine werf vanaf circa 1830. Hier werd vooral houten punters gebouwd. Deze punters werd gebruikt voor transport van vee, hooi en melkbussen. Later verhuisden de Huismans naar Ronduite, een schiereiland dat eveneens tussen de Beulaker- en de Belterwijde ligt. In 1884 schrijft scheepstimmerman Jan Jens Huisman zich in bij de Kamer van Koophandel in Meppel. Wolter Huisman nam de scheepswerf in Ronduite (Overijssel) van zijn vader over, een werf waar op een ambachtelijke wijze houten vissersboten en werkschepen gebouwd werd.

20e eeuw[bewerken]

In 1930 begon Huisman met bouw van houten plezierjachten en in 1954 werd er overgeschakeld van hout op staal als bouwmateriaal. In 1964 volgde aluminium. Op het moment dat Wolter Huisman op 13-jarige leeftijd bij het bedrijf van zijn vader ging werken, werkten er achttien mensen.

Tussen 1961 en 1979 groeit het bedrijf snel. In 1971 verhuist de werf naar Vollenhove. Huisman is een van de pioniers op het gebied van aluminium jachten. De zeiljachten boeken successen bij wedstrijden: in 1973 wint Saudade de Admiral's Cup en in 1978 wint Conny van Rietschoten de Whitbread Round the World Race, de huidige Volvo Ocean Race, met zijn in Vollenhove gebouwde Flyers. In 1975 wordt dochteronderneming Rondal opgericht voor de fabricage van masten en dekbeslag. Bij het honderdjarig bestaan in 1984 verleende koningin Beatrix het predicaat Koninklijk. In 1986 wordt het eerste jacht boven de 100 voet opgeleverd. Gedurende vijf generaties is het familiebedrijf uitgegroeid naar een binnen de maritieme sector bekende bouwer van custom built superjachten.

21e eeuw[bewerken]

Ook begin 21e eeuw zet Royal Huisman de productie en onderhoud van unieke zeil- en motorjachten voort: modern of klassiek in aluminium of koolstof-composiet met een lengte tot 90 meter (300 voet). De werf Royal Huisman is een bekende naam in de maritieme sector wereldwijd. De werf van 30.000 vierkante meter is dusdanig ingericht dat er met bepaalde technologieën in combinatie met traditioneel vakmanschap jachten gebouwd kunnen worden. Royal Huisman werkt samen met diverse gespecialiseerde toeleveranciers.

Eind 2016 maakte het bedrijf bekend het voornemen te hebben om vanaf 2017 in Emden in Duitsland een faciliteit te creëren voor schepen groter dan zestig meter, naast de vijf hallen in Vollenhove, om zo tegemoet te komen aan de groeiende marktvraag. Tot die tijd huurde Royal Huisman dergelijke faciliteiten in Urk of Harlingen.[6]

Begin 2017 liet Royal Huisman weten de intentie te hebben om de werf met drie hallen (van 12.000 vierkante meter) over te willen nemen van de concurrent Holland Jachtbouw.[7] Dit bedrijf in Zaanstad was van de vastgoedtycoon Chris Gongriep (1946-2016), die last had van depressie en op 9 december 2016 een einde maakte aan zijn leven.[8]

Locatie Vollenhove[bewerken]

De scheepswerf, met vijf hallen ligt in de noordoostelijke hoek daar waar de N331 de Vollenhoverkanaal oversteekt richting Flevoland, nog net aan de zijde van Overijssel.

Schepen[bewerken]

De noemenswaardige schepen en series die door de werf zijn gebouwd:

Running Tide[bewerken]

Running Tide is een sloep[9] van 60 voet - ontworpen door Sparkman & Stephens (S&S), waarvan de bouw in 1969 startte. Het werd gebouwd voor een scheepsmagnaat, Jakob Isbrandtsen en was prijswinnend met driemaal de S.O.R.C. en driemaal Newport-Bermuda[10][11]

Saudade I[bewerken]

Saudade I meet 47 voet en is ontworpen door Sparkman & Stephens. Albert Büll en zijn team won met dit schip de Admiral's Cup voor Duitsland in 1973.[12][13] Het schip is vier meter breed, heeft een diepgang van 2,3 meter, een masthoogte van 22 meter boven water. De waterverplaatsing bedraagt 13.500 kilogram. In 2008 is de motor vervangen door een viercilinder met 37,5 pk.

Flyer & Flyer II[bewerken]

Endeavour[bewerken]

Endeavour is een volledig gerestaureerde J-klasse zeiljacht uit 1934 van Elizabeth Meyer. De restauratie is in 1989 uitgevoerd.

Juliet[bewerken]

Juliet is een schip van 143 voet.

Hyperion[bewerken]

Hyperion is een sloep van 156 voet, gebouwd voor James Henry Clark.

Athena[bewerken]

Athena is een driemastige schoener van 295 voet.

Ethereal[bewerken]

Ethereal is een kits van 190 voet, gebouwd voor Bill Joy.

Zie ook[bewerken]

  • IHC Merwede, een ander Nederlands scheepswerf met predicaat Koninklijk
  • Feadship, een ander Nederlands scheepswerf met predicaat Koninklijk
Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden op de pagina Royal Huisman.