Royal Huisman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Royal Huismanwerf
Endeavour herbouwd door Royal Huisman in 1989

Royal Huisman is een Nederlandse jachtwerf gevestigd in Vollenhove. Het bedrijf werd in 1884 opgericht te Ronduite en is later verplaatst naar Vollenhove. Het bedrijf kreeg in 1984 het predicaat Koninklijk. Er worden luxe zeil- en motorjachten gebouwd.


Geschiedenis

In 1884 start de eerste Wolter Huisman een scheepswerf in Ronduite, hij bouwt er op ambachtelijke wijze houten vissersboten en werkschepen.

Tussen 1961 en 1979 groeit het bedrijf snel. In 1971 verhuist de werf naar Vollenhove. Huisman is een van de pioniers op het gebied van aluminium jachten. De zeiljachten boeken successen bij wedstrijden: in 1973 wint Saudade de Admiral's Cup en in 1979 wint Conny van Rietschoten de Whitbread Round the World Race, de huidige Volvo Ocean Race, met zijn in Vollenhove gebouwde Flyers. In 1975 wordt dochteronderneming Rondal opgericht voor de fabricage van masten en dekbeslag. Bij het honderdjarig bestaan in 1984 verleent koningin Beatrix het predikaat Koninklijk. In 1986 wordt het eerste jacht boven de 100 voet opgeleverd. Gedurende vijf generaties is het familiebedrijf uitgegroeid naar een zeer gerenommeerde bouwer van custom built superjachten, die vaak als de beste in de wereld worden betiteld.


Heden

Heden ten dage bouwt en onderhoudt Royal Huisman unieke zeil- en motorjachten: modern of klassiek in aluminium of koolstof-composiet met een lengte tot 90 meter (300 voet). De werf Royal Huisman is internationaal beroemd om haar kwaliteit, service en innovatie. De jachten worden gebouwd op een uitzonderlijk goed geoutilleerde werf van 30.000 m2, waar geavanceerde technologieën een perfecte combinatie vormen met de hoogste kwaliteit in traditioneel vakmanschap. De kenmerkende "Intelligente Engineering™"-benadering die de werf hanteert voor haar ontwerpen en constructies is gebaseerd op een flexibele infrastructuur, specialismen en technologieën die vrijwel uniek zijn binnen de jacht- en scheepsbouw. Royal Huisman werkt samen met specialistische bedrijven die elk op hun eigen gebied binnen de jachtbouw van wereldformaat zijn. Daardoor kan de werf de voordelen van haar eigen werkwijze en vakkundigheid combineren met de nieuwste ontwikkelingen en expertise van gespecialiseerde toeleveranciers.

Familiebedrijf Koninklijke Doeksen, opgericht in 1908, is sinds 2014 grootaandeelhouder van Royal Huisman (en zusteronderneming Rondal). Ook Koninklijke Doeksen heeft een lange en succesvolle staat van dienst in de maritieme sector.


Externe link

Bronnen