Royal Huisman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Royal Huisman
Royal Huisman.JPG
Rechtsvorm Besloten vennootschap
Oprichting 1884
Oprichter(s) Wolter Huisman
Eigenaar Koninklijke Doeksen B.V.
Sleutelfiguren directeur Alice Huisman (per 2013)
Land Nederland
Hoofdkantoor Vollenhove
Werknemers 450 (per december 2016)
Producten Zeil- en scheepsjachten
Industrie Scheepsbouw
Website http://www.royalhuisman.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie
Endeavour herbouwd door Royal Huisman in 1989

Royal Huisman is een Nederlandse jachtwerf te Vollenhove, opgericht in 1884 te Ronduite, waar luxe zeil- en motorjachten gebouwd wordt. Het bedrijf kreeg in 1984 het predicaat Koninklijk.

Geschiedenis[bewerken]

19e eeuw[bewerken]

In 1884 schrijft scheepstimmerman Jan Jens Huisman zich in bij de Kamer van Koophandel in Meppel. Wolter Huisman nam de scheepswerf in Ronduite (Overijssel) van zijn vader over, een werf waar op een ambachtelijke wijze houten vissersboten en werkschepen gebouwd werd. Dit bedrijf werd door zijn nakomelingen voortgezet:Jan Jans Huisman (~†1972) en de tweede Wolter Huisman (1931-2004). Alice Huisman (~1961), de vijfde generatie, is per 2003 of 2004 de directeur van het bedrijf.[1][2][3]

20e eeuw[bewerken]

In 1930 begon Huisman met bouw van houten plezierjachten en in 1954 werd er overgeschakeld van hout op staal als bouwmateriaal. In 1964 volgde aluminium. Op het moment dat Wolter Huisman op 13-jarige leeftijd bij het bedrijf van zijn vader ging werken, werkten er achttien mensen.

Tussen 1961 en 1979 groeit het bedrijf snel. In 1971 verhuist de werf naar Vollenhove. Huisman is een van de pioniers op het gebied van aluminium jachten. De zeiljachten boeken successen bij wedstrijden: in 1973 wint Saudade de Admiral's Cup en in 1978 wint Conny van Rietschoten de Whitbread Round the World Race, de huidige Volvo Ocean Race, met zijn in Vollenhove gebouwde Flyers. In 1975 wordt dochteronderneming Rondal opgericht voor de fabricage van masten en dekbeslag. Bij het honderdjarig bestaan in 1984 verleent koningin Beatrix het predikaat Koninklijk. In 1986 wordt het eerste jacht boven de 100 voet opgeleverd. Gedurende vijf generaties is het familiebedrijf uitgegroeid naar een zeer gerenommeerde bouwer van custom built superjachten, die vaak als de beste in de wereld worden betiteld.

21e eeuw[bewerken]

Heden ten dage bouwt en onderhoudt Royal Huisman unieke zeil- en motorjachten: modern of klassiek in aluminium of koolstof-composiet met een lengte tot 90 meter (300 voet). De werf Royal Huisman is een bekende naam in de maritieme sector wereldwijd. De werf van 30.000 vierkante meter is dusdanig ingericht dat er met bepaalde technologieën in combinatie met traditioneel vakmanschap jachten gebouwd kunnen worden. Royal Huisman werkt samen met diverse gespecialiseerde toeleveranciers.

Familiebedrijf Koninklijke Doeksen B.V., opgericht in 1908, is sinds 2014 grootaandeelhouder van Royal Huisman (en zusteronderneming Rondal). Ook Koninklijke Doeksen heeft eveneens een lange staat van dienst in de maritieme sector.

Eind 2016 maakte het bedrijf bekend het voornemen te hebben om vanaf 2017 in Emden in Duitsland een faciliteit te creëren voor schepen groter dan zestig meter, naast de vijf hallen in Vollenhove, om zo tegemoet te komen aan de groeiende marktvraag. Tot die tijd huurde Royal Huisman dergelijke faciliteiten in Urk of Harlingen.[4]

Zie ook[bewerken]

  • IHC Merwede, een ander Nederlands scheepswerf met predikaat Koninklijk
  • Feadship, een ander Nederlands scheepswerf met predikaat Koninklijk
Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden op de pagina Royal Huisman.