Royal Liverpool Golf Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Royal Liverpool Golf Club
Plaats Hoylake
Oprichting 1869
Architect George Morris
Informatie
Holes 18
Par 74
Heren (geel) 6142 meter
Website
Portaal  Portaalicoon   Golf

Royal Liverpool Golf Club is de één na oudste golfclub in Engeland. De club wordt ook Hoylake genoemd, naar de gemeente waar de baan ligt.

De club[bewerken]

George Morris, broer van Old Tom Morris, heeft Hoylake in 1869 aangelegd op een terrein dat daarvoor de Liverpool Hunt Club was. Zeven jaar lang wordt het gebied dubbel gebruikt, door ruiters en golfers. Jack Morris, zoon van George, wordt daar clubprofessional, dat wil zeggen dat hij stokken en ballen maakt en het terrein onderhoudt.

De baan[bewerken]

In 1871 wordt de baan uitgebreid naar 18 holes en verleent hun beschermheer The Duke of Connaught hun het koninklijk predicaat. De oudste baan van Engeland is Westward Ho (1864) in Devon.

Het clubhuis[bewerken]

Er is enorm geïnvesteerd om het clubhuis te verbouwen en uit te breiden en de club wil graag weer het Open op haar baan krijgen.

Toernooien[bewerken]

Interland 1902

De club heeft drie toernooien, die later beroemd zijn geworden, ten doop gehouden:

Brits Amateur[bewerken]

In 1885 wordt het eerste Brits Amateur georganiseerd. Het toernooi wordt nog steeds jaarlijks gespeeld. Na die eerste keer is het nog zeventien maal op Liverpool gespeeld.

Het Open[bewerken]

The Open Championship, door Engelsen The Open genoemd, is elf keer op Liverpool gespeeld. In 2014 zal het Open er terugkeren.

Bobby Jones
winnaar 1930
Harold Hilton
winnaar 1897

Winnaars op Hoylake:

Vrouwen Open[bewerken]

De Women's British Open werd in 2012 voor het eerst op Liverpool gespeeld.

Winnaars op Hoylake:

Beroemde leden[bewerken]

  • John Ball, driemaal winnaar van het Brits Amateur op Liverpool, zijn homecourse, daarnaast heeft het nog vijf maal op een andere baan gewonnen. In 1890 wint hij bovendien als eerste amateur het Britse Open.
  • Harold Hilton wint het Open in 1892, toen het voor de eerste keer een 72-holes toernooi was, en in 1897 op zijn thuisclub. Ter ere van deze laatste prestatie is in 1997 het 'Harold Hilton Tournament' in het leven geroepen voor spelers van 30 jaar of ouder met max. handicap 5. Het wordt in juni gespeeld.
    Hilton heeft het Brits Amateur viermaal gewonnen en in 1911 het US Amateur. Hij is ook de oprichter van het tijdschrift Golf Monthly.
  • Joe Lloyd (1864) wordt lid van Liverpool, en wordt de beste speler van de club.
    Enkele leden van Liverpool zijn ook lid van Pau bij Biarritz, waar ze 's winters enkele maanden doorbrengen. In 1883 wordt daar een demonstratiewedstrijd georganiseerd tussen Joe Llyod en de greenkeeper van Pau. In 1984 gaat Llyod in Pau wonen en bouwt een werkplaats op Pau om stokken en ballen te kunnen maken. Hij keert naar Hoylake terug om er het Brits Open te spelen in 1897.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]