Rozenkruisersgeheimschrift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pigpen

Het rozenkruisersgeheimschrift (ook wel vrijmetselaarsalfabet of maçonniek kwadraatschrift) is een monoalfabetische versleutelings-methode waarbij de letters van de platte tekst door middel van eenvoudig te onthouden diagrammen verborgen worden. De methode, die ook onder de minder lovende naam varkenshokversleuteling (of pigpen) bekend is, wordt in het algemeen toegeschreven aan de rozenkruisers. Dit geheim genootschap van wijsgerigen zou het gebruikt hebben om zijn geheimen mee te bewaren. De oudst bekende variant is van Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim die de methode uitlegt in zijn De occulta philosophia uit 1533. Dit werk werd in 1586 door Blaise de Vigenère hergebruikt in zijn traktaat aangaande geheimschrift. Er zijn vele varianten mogelijk, een geoefend cryptoanalist zal doorgaans echter geen moeite hebben met de ontcijfering.

Voorbeeld[bewerken | bron bewerken]

Met behulp van de voorbeeldsleutel (rechts) kan de tekst "X marks the spot" als volgt in versleutelde tekst worden weergegeven:

A-pigpen-message.svg

Varianten[bewerken | bron bewerken]

De tempeliers zouden gebruik gemaakt hebben van een versleuteling gebaseerd op het Maltezer kruis[1] Alphabet templier.svg

Bronnen[bewerken | bron bewerken]

  1. McKeown, Trevor W., Purported Templars cipher. freemasonry.bcy.ca. Geraadpleegd op 7 november 2016.