Rozepootgraveteiro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rozepootgraveteiro
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Furnariidae (Ovenvogels)
Geslacht:Acrobatornis
Soort
Acrobatornis fonsecai
Pancheco, Whitney & Gonzaga, 1996
Rozepootgraveteiro op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De rozepootgraveteiro (Acrobatornis fonsecai), ook wel acrobaatje genoemd, is een zangvogel uit de familie Furnariidae (ovenvogels).

Vondst en naamgeving[bewerken]

Het holotype, MZUSP 74154, is op 25 januari 1995 in Arataca verzameld. Nadien werd het paratype verzameld. Op basis het syntype beschreven Pancheco, Whitney en Gonzaga in 1996 het typesoort Acrobatornis fonsecai. Zij noemden de soort Acrobatornis fonsecai ter ere van de Brazilianse ornitholoog Paulo Sergio Moreira da Fonseca.

Kenmerken[bewerken]

De vogel is circa 14 centimeter lang. De rozepootgraveteiro heeft een grotendeels grijze verenkleed en een korte licht gebogen snavel. De poten zijn roze. Verder heeft deze vogel zwarte vleugels en grijze ogen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze vogel is endemisch in Brazilië en komt enkel voor in de staten Bahia en Minas Gerais. De natuurlijke habitats zijn vochtige subtropische of tropische laagland bossen op een hoogte tot 550 meter boven zeeniveau in het bioom Atlantisch Woud.

Status[bewerken]

De grootte van de populatie wordt geschat op 3500 tot 15000 individuen, maar door habitatverlies dalen de aantallen in snel tempo. Om deze redenen staat de rozepootgraveteiro als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.