Rozet (Arnhem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rozet

Rozet is een cultureel centrum in de Nederlandse plaats Arnhem, gericht op cultuur, kennis en educatie. Het gebouw is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten en werd op 10 december 2013 officieel geopend door Prinses Beatrix. De naam dankt het gebouw aan het patroon rozet dat op diverse wijzen in het gebouw is verwerkt.

Rozet in buitenmuur

In Rozet zijn onder andere de Openbare Bibliotheek, de Volksuniversiteit, het Erfgoedcentrum, Kunstbedrijf Arnhem en de Kunstuitleen gehuisvest. Het Erfgoedcentrum is een samenwerking tussen Bibliotheek Arnhem/Gelderland Bibliotheek en Museum Arnhem. Het gebouw heeft een open uitstraling en veel uitzicht op de stad. Het heeft ook een functie als ontmoetingsplaats; daarnaast is er plek om te studeren of om spelletjes te spelen op internet. Er is een restaurant en café op de beneden verdieping van het gebouw.

Rozet vanuit de Eusebiuskerk

In 2014 werd Rozet uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).[1] Ook won het cultuurcentrum in datzelfde jaar de Heuvelinkprijs, voor het beste nieuwe gebouw in Arnhem en werd het uitverkozen tot winnaar van de ARC14 interieuraward. In 2016 werd Rozet genomineerd door de Royal Institute of British Architects (RIBA) voor de RIBA’s International Prize.[2]

Externe link[bewerken]