Ruínas de São Paulo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruínas de São Paulo
Ruínas de São Paulo
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 大三巴牌坊
Jyutping (Standaardkantonees) daai6 saam1 baa1 paai4 fong1

De Ruínas de São Paulo {Ruïnes van de Sint-Paulus) zijn de overblijfselen van de katholieke kathedraal in Macau die gewijd was aan de heilige Paulus en Moeder Gods en van het Sint-Pauluscollege. Deze ruïnes zijn in 2005 als Historisch centrum van Macau door UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.[1]

De Sint-Pauluskathedraal werd in de periode 1582 - 1602 gebouwd door Jezuïeten. De kathedraal was destijds een van de grootste katholieke kerken in Azië. In het gebouw waren christelijke martelaren uit Japan en de stichter van het Jezuïetencollege (Alessandro Valignano) begraven. Het gebouw werd verwoest door vuur tijden een tyfoon in 1835. Alleen de voorgevel van de kerk bleef overeind. Tegenwoordig is de voorgevel verstevigd met staal en cement en kunnen de toeristen op de stalen trappen achter de voorgevel lopen.

Tot heden zijn de ruïnes een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Macau. De ruïnes zijn onder andere bereikbaar door de stenen trappen in de richting van de oude ingang van de kathedraal. Op de trappen zijn er veel marskramers die souvenirs, kinderspeelgoed en knalerwten verkopen. Toeristen proberen muntjes door bovenste raam te gooien. Dit volksgebruik zou geluk brengen.

Bij de jaarlijkse katholieke processie van Macau worden de heiligenbeelden over de stenen trappen gedragen.

Achterkant van de voorgevel met de stalen trappen die begaanbaar zijn voor bezoekers