Ruben Karsters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ruben Karsters (Paramaribo, 22 mei 1941 - 5 maart 2013) was een Surinaams beeldend kunstenaar.

Ruben Karsters behaalde de LO-akte voor tekenen aan de CCS-School voor Beeldende Kunsten in Paramaribo van 1957 tot 1960, de Vooropleiding van de Tilburgse Academie van 1961 tot 1963 en de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam.

Karsters heeft een klassieke opleiding achter de rug en probeert met zijn werk een bijna fotorealistische natuurgetrouwheid te bereiken. Door gedekte kleuren te gebruiken, krijgt zijn werk vaak een zekere melancholie mee. Hij werkt in olieverf, pastel, met potlood en zelfs met ballpoint en bereikt een grote precisie. Soms weet hij door het aangeven van scherpe contouren tegen een onscherpe achtergrond de bedrieglijke suggestie te wekken dat er sprake is van een bewerkte foto. Wanneer hij inderdaad naar foto's werkt, geeft hij zijn werk het bijschrift commercial art. Aan sommige van zijn werken geeft hij een symboolwaarde mee (zoals het olieverfschilderij De pil, waarmee hij de rol van de kerk inzake anticonceptie kritiseerde: een naakte vrouw heeft op haar schoot een bord met een dampend worstje), maar vaak maakt hij portretten of modelschilderijen. Beroemd is zijn portret van de dichter R. Dobru.

Zijn werk bevindt zich in privécollecties in Europa, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten, maar ook in museumcollecties zoals die van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]