Ruben Rozendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ruben Rozendaal (Paramaribo, 21 september 1956[1][2] – aldaar, 1 december 2017[3]) was een Surinaamse militair die betrokken was bij de militaire staatsgreep in Suriname in 1980, en verdachte van de Decembermoorden.

Rozendaal was tijdens de staatsgreep als militair belast met de verovering van de marinebasis, de Memre Boekoe Kazerne, het hoofdbureau van politie en de munitiebunker aan de Dhoekiweg in Paramaribo.

Tijdens de Decembermoorden was Rozendaal volgens de afgelegde verklaring van de enige overlevende van de moorden, Fred Derby, een van de vier militairen die hem thuis ophaalden. Rozendaal droeg Derby bij aankomst over aan Paul Bhagwandas en Benny Brondenstein. Hierna haalde hij André Kamperveen op samen met de inmiddels overleden Guno Mahadew. Hij zou later nog meer mensen hebben opgehaald.

Na de coup raakte Rozendaal ook betrokken bij drugshandel in het zogenaamde Surikartel. In oktober 1988 viel de Braziliaanse politie een appartement in Brazilië binnen en trof daar Bouterse, Rozendaal en Steven Dendoe aan die een groot bedrag bij zich bleken te hebben. De politie was getipt dat dit geld bedoeld zou zijn om cocaïne te gaan kopen maar kon het bewijs hiervoor niet rond krijgen en kon geen arrestaties verrichten doordat men te vroeg was binnengevallen.[4]

Tijdens het proces inzake de Decembermoorden verklaarde Rozendaal op 23 maart 2012 onder ede dat Desi Bouterse destijds persoonlijk Cyrill Daal en Surendre Rambocus had doodgeschoten.[5][6] Eerder getuigde hij tijdens een zitting op 8 mei 2010 tegen Bouterse. Kort na deze zitting zou Bouterse Rozendaal tienduizend dollar hebben gegeven.[7]

In 2017 pleegde Rozendaal, die altijd ontkende bij de moorden betrokken te zijn geweest, zelfmoord.[3]