Rudolf-August Oetker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rudolf-August Oetker
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboren 20 september 1916
Geboorteplaats Bielefeld
Overleden 16 januari 2007
Overlijdensplaats Hamburg
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Bedrijf Dr. August Oetker KG
Overige bedrijven Hamburg Süd
Henkell & Co.
Wodka Gorbatschow
Söhnlein
Deinard
Portaal  Portaalicoon   Economie

Rudolf-August Oetker (Bielefeld, 20 september 1916Hamburg, 16 januari 2007) was een Duits ondernemer in de voedingsmiddelenindustrie en een van de grootste Duitse reders. Hij is bekend geworden met de naar zijn grootvader genoemde merknaam Dr. Oetker.

Leven en werk[bewerken]

De koopmanszoon voltooide in Hamburg een handelsopleiding, die in 1936 door toetreding tot de arbeids- en militaire dienst onderbroken werd. Hij werd lid van de Waffen-SS. Als kleinkind van de oprichter Dr. August Oetker nam hij in 1944 de leiding over van het familiebedrijf Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG in Bielefeld, nadat zijn moeder Ida Oetker (geboren Meyer), zijn stiefvader Richard Kaselowsky en zijn halfzusters Ilse en Ingeborg bij een bominslag in de kelder van hun villa aan de Johannisberg 10 om het leven waren gekomen. Zijn biologische vader Rudolf Oetker was al voor zijn geboorte op 18 maart 1916 gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog bij Verdun. Na de Tweede Wereldoorlog leidde Rudolf-August Oetker het getroffen familiebedrijf naar nieuwe hoogten. In een paar jaar na de oorlog maakte hij van de levensmiddelenfabriek een wijdverbreid bedrijf dat in bier, pizza’s en champagne handelde, waarvan echter de scheepvaart de grootste omzet voor haar rekening nam, de Hamburg Südamerikanische Dampfschifffahrts-Gesellschaft (HSDG), kortweg Hamburg Süd. Daarnaast nam Oetker de champagnekelder Henkell & Co., Söhnlein en Deinard, distilleerderij Wodka Gorbatschow en verschillende brouwerijen over. Hij kocht banken, luxehotels in Parijs en aan de Côte d'Azur.

In 1976 werd in Freising bij München zijn toen 25-jarige zoon Richard Oetker door Dieter Zlof ontvoerd en tegen een losgeld van 21 miljoen Duitse mark weer vrijgelaten. In 1981 trok Rudolf-August Oetker zich op de leeftijd van 65 jaar terug uit de dagelijkse leiding van het bedrijf en gaf die in handen van zijn zoon August Oetker jr.. Eind 2002 verzekerde hij door het overdragen van een wezenlijk deel van zijn vermogen aan de volgende generaties de toekomst van Dr. August Oetker KG, bekend als Oetker Gruppe, als onafhankelijk familiebedrijf.

Waffen-SS[bewerken]

In oktober 2013 werd onthuld dat Oetker tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was als nazi. Hij had zich vrijwillig gemeld voor de Waffen-SS. De familie en het concern Oetker hebben geprofiteerd van hun steun aan het regime van Adolf Hitler. De onthullingen staan in het boek Dr Oetker und der Nationalsozialismus, een initiatief van de nazaten van Oetker.[1]

Familie[bewerken]

Oetker was driemaal getrouwd, sinds 1963 met Maja von Malaisé. Uit zijn huwelijken heeft hij acht kinderen gekregen. Rudolf-August Oetker overleed op 16 januari 2007 op 90-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking in een Hamburgse kliniek.

Externe links[bewerken]