Rudolf Dührkoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rudolf Dührkoop
Rudolf Dührkoop
Algemene informatie
Geboren Hamburg, 1 augustus 1848
Overleden Hamburg, 3 april 1918
Land Hamburg
Werk
Beroep fotograaf
Lid van The Linked Ring
Rechten auteursrechten op oeuvre verlopen
RKD-profiel
Media op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Rudolf Dührkoop (Hamburg, 1 augustus 1848 - aldaar, 3 april 1918) was een Duits portretfotograaf. Ook maakte hij artistieke foto's in de stijl van het picturalisme.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Dührkoop werd geboren als zoon van een timmerman en nam in 1870 deel aan de Frans-Duitse Oorlog. In 1872 keerde hij naar huis terug, ging in de handel en huwde Maria Louise Caroline Matzen, met wie hij twee dochters kreeg.

Dührkoop interesseerde zich vanaf de jaren 1870 voor de fotografie en maakte zich de benodigde technieken, met name het collodion-procedé, met beperkte middelen geleidelijk eigen. In 1882 publiceerde hij voor het eerst een foto in Photographisches Wochenblatt, een Berlijns fototijdschrift. In 1883 opende hij een studio in Hamburg en werd feitelijk zonder enige opleiding beroepsfotograaf.

Dührkoop begon zijn professionele carrière met het maken van 'Cartes-de-Visite', een soort visitekaartjes met kleine foto's. Daarnaast maakte hij vooral portretfoto's. Hij kreeg snel succes, werd vaak gevraagd om vooraanstaande Duitse persoonlijkheden te fotograferen en trad in 1886 toe tot de vooraanstaande 'Deutschen Photographen-Verein'. Vanaf die tijd toonde hij ook artistieke aspiraties en in 1898 hield hij zijn eerste expositie, met een reeks picturalistische portretten van zijn dochter Minya. Vanaf die tijd steeg zijn roem over heel Duitsland en later ook internationaal. Hij opende een tweede studio in Berlijn, publiceerde in vooraanstaande fototijdschriften als Die Kunst in der Photographie en schreef ook artikelen over portretfotografie. In 1904 nam hij deel aan de Louisiana Purchase Exposition te Saint Louis, waar hij in contact kwam met bekende picturalistische kunstfotografen als Gertrude Käsebier. In 1905 werd hij als eerste Duitser lid van de prestigieuze Engelse Royal Photographic Society en in 1906 van picturalistische fotografievereniging Linked Ring.

Naast zijn artistieke werk bleef Dührkoop altijd ook actief als portretfotograaf en legde in zijn carrière een grote hoeveelheid bekende Duitse persoonlijkheden vast op de gevoelige plaat. Hij overleed in 1918, 69 jaar oud. Zijn studio werd overgenomen door zijn dochter Minya.

Portretten[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dierks, Klaas: Rudolph Dührkoop. In: Portraits in Serie. Fotografien eines Jahrhunderts, Catalogus Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg 2011, Bielefeld, Leipzig, Berlijn 2011, blz. 100-101.

Weblinks[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rudolf Dührkoop van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.