Rudolf Höss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rudolf Höss
Rudolf Höss tijdens het proces in Warschau, 1947.
Rudolf Höss tijdens het proces in Warschau, 1947.
Geboren 25 november 1900
Baden-Baden, Duitse Keizerrijk
Overleden 16 april 1947 (46 jaar)
Auschwitz, Polen
Rustplaats gecremeerd; locatie as onbekend[1]
Land/zijde Flag of the German Empire.svg Duitse Rijk
Flag of Germany (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel War Ensign of Germany (1903–1919).svg Deutsches Heer
Vrijkorps
Flag of the Schutzstaffel.svg Schutzstaffel
Dienstjaren 1914 - 1918
1933 - 1945
Rang HH-SS-Obersturmbannfuhrer-Collar.png Shoulder-wss-ill-obersturmbannf.jpg
SS-Obersturmbannführer
Eenheid SS-Totenkopfverbände
Bevel Kampcommandant Auschwitz (1940-1943)
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Zie decoraties

Rudolf Franz Ferdinand Höß (Baden-Baden, 25 november 1900Auschwitz, 16 april 1947) was van mei 1940 tot december 1943 kampcommandant van het concentratiekamp Auschwitz.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Höß vocht als minderjarige in het Duitse leger in Turkije gedurende de Eerste Wereldoorlog. In 1919 sloot hij zich aan bij het Freikorps Roßbach en in november 1922 werd hij lid van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) onder leiding van Hitler.[2] In 1923 werd Höß veroordeeld wegens de wraakmoord op de eveneens extreemrechtse leraar Walter Kadow, die hij ervan verdacht de saboteur Schlageter te hebben verraden. Samen met Martin Bormann en nog twee anderen sloeg hij Kadow dood. Höß kreeg daarvoor tien jaar dwangarbeid, maar werd na vijf jaar vrijgelaten. In 1928 werd Höß eveneens lid van de extreem-nationalistische Artamanen-vereniging, die streefde naar annexatie van de Duitse gebieden in Polen.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Höss (rechts) in Auschwitz, samen met de toenmalige kampcommandant Richard Baer (links) en kamparts Josef Mengele (1944)

In juni 1934 sloot hij zich op advies van SS-leider Heinrich Himmler aan bij de SS-Totenkopfverbände. Van 1934 tot 1938 was Höß werkzaam in concentratiekamp Dachau. In mei 1940 werd hij kampcommandant van het concentratiekamp Auschwitz. Hij hielp in 1941 mee met het opzetten van een kamp bij Birkenau, dat naast Auschwitz lag en daarom ook wel Auschwitz II of Auschwitz-Birkenau werd genoemd. Vanaf de zomer van 1941 werd Auschwitz-Birkenau gebruikt als kamp voor de Endlösung der Judenfrage, dat wil zeggen voor de uitroeiing van het Joodse volk. Höß maakte van het kamp een 'modelvernietigingskamp' waar op grote schaal gebruik werd gemaakt van het gifgas Zyklon B. Höß leidde het kamp Auschwitz tot december 1943 toen hij, naar aanleiding van een onderzoek naar corruptie in het kamp, werd weggepromoveerd naar een administratieve functie in Berlijn. Höß nam tijdens zijn periode als kampcommandant geen deel aan de beruchte selecties.[2] Hij werd als kampcommandant opgevolgd door Arthur Liebehenschel.

Höss had samen met zijn vrouw vijf kinderen: - Klaus Höss (6 februari 1930) - Heidetraut Höss (9 april 1932) - Ingebirgitt Höss (18 augustus 1933) - Hans Jürgen Höss (1 mei 1936) - Annegret Höss (7 november 1943)

Zijn jongste dochter, Annegret Höss, werd geboren in de Höss-villa naast het concentratiekamp vlak voordat Höss vertrok naar Berlijn. Hans Jürgen Höss is de vader van Rainer Höss, die strijdt tegen Jodenhaat. Zijn oudste zoon Klaus is na de oorlog verhuisd naar Australië, waar hij is getrouwd en uiteindelijk in de jaren 80 is gestorven. Zijn jongste twee dochters zijn naar de Verenigde Staten verhuisd.

In de zomer van 1944 leidde Höß de naar hem genoemde Aktion Höss in Hongarije om de Joodse bevolking en andere minderheden weg te voeren naar de concentratie- en vernietigingskampen.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Rudolf Höss vlak voordat hij wordt opgehangen

Na de oorlog wist Höß aanvankelijk te ontkomen. Hij deed zich voor als matroos en werd door de geallieerden vrijgelaten. Daarna ging hij aan de slag als boerenknecht onder de naam Franz Lang. In maart 1946 konden de geallieerden Höß arresteren. Zij hadden zijn vrouw Hedwig gevangengenomen die hen onder druk naar haar man leidde. Höß getuigde tijdens de processen van Neurenberg. Op 2 april 1947 veroordeelde het Hoogste Gerechtshof in Warschau Höß ter dood. Twee weken later, op 16 april, werd hij in het kamp Auschwitz opgehangen. Mensen die bij het proces van Höß aanwezig waren, memoreerden later dat Höß zeer zakelijk was en geen enkele emotie of berouw toonde.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Registratienummer[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de roman Sophie's Choice uit 1979 van William Styron speelt Rudolf Höß een belangrijke rol. In Harry Turtledove's Southern Victory serie is het personage Jefferson Pinkard gebaseerd op Rudolf Höß.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rudolf Höß van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.