Rudolf Koppitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
In de schoot der natuur, zelfportret, 1923.

Rudolf Koppitz (Schreiberseifen, Tsjechisch-Silezië, 3 januari 1884 - Perchtoldsdorf, Neder-Oostenrijk, 8 juli 1936) was een Oostenrijks fotograaf van Tsjechische afkomst.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Koppitz begon zijn opleiding tot fotograaf in 1897 in het fotoatelier van Robert Rotter te Bruntál. Na een tijd als contactfotograaf te hebben gewerkt ging hij in 1912 naar Wenen om daar te gaan studeren aan de grafische hogeschool. Aldaar werd hij sterk beïnvloed door de Wiener Secession (Gustav Klimt) en het picturalisme. Aanvankelijk fotografeerde hij vooral landschappen en stadsgezichten en reisde daarvoor door heel Europa (hij maakte onder andere ook foto’s in Delft). Vanaf de jaren twintig werd hij vooral bekend door zijn lichaams- en bewegingsstudies, deels beïnvloed door de jugendstil, deels door het constructivisme. Vorm en lijnen en het samenspel tussen schaduw en licht zijn erg belangrijk in zijn werk.

Hoewel Koppitz’ werk enigszins controversieel was vanwege de vele naaktfoto’s had hij internationaal veel succes op expositie, eind jaren twintig met name ook in de Verenigde Staten. In zijn latere leven keerde hij weer terug naar de landschapsfotografie en maakte hij onder meer nog een grote collectie portretten van het boerenleven in Tirol, met 'Blut und Boden'-invloeden, in 1936 in Wenen tentoongesteld onder de titel Land und Leute. Kort daarna overleed hij.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Monika Faber (Hrsg.): Rudolf Koppitz 1884-1936. Wenen, 1995.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rudolf Koppitz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.