Rudolf Mangal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rudolf Vishnoeduth Mangal (District Commewijne, 9 juli 1940) is een Surinaamse politicus van Hindoestaanse komaf.

Rudolf Mangal, onder familie en vrienden beter bekend als Bish, begon zijn carriere op 16 mei 1961 als adspirant-kommies bij de douane. In 1974 studeerde hij af aan de Douaneacademie in Rotterdam en heeft zich in de loop der jaren opgewerkte tot de hoogste baas van de douanekorps in Suriname. Van 1 januari 1996 tot en met 30 januari 1997 heeft hij gediend als Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen, tevens hoofd van de Dienst, als eerste Surinamer van Hindoestaanse komaf.

Op 31 januari 1997 werd Mangal beëdigd als Minister van Openbare Werken in de regering-Wijdenbosch II. Onder zijn bewind zijn de twee grootste infrastructurele projecten van Suriname gerealiseerd nl. de brug over de Surinamerivier(J.A. Wijdenboschbrug) en de brug over de Coppenamerivier (Coppenamebrug).

Van december 1999 tot medio 2000 was hij naast Minister van Openbare Werken ook Minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, een dubbele functie nadat president Wijdenbosch enkele ministers had ontslagen en diens kabinet in afgeslankte vorm zijn periode heeft uitgezeten. Tevens heeft hij diverse periodes gefungeerd als waarnemend Minister van Financiën.

Op 22 november 2019 is hij door de toenmalige president van de Republiek Suriname gedecoreerd tot Commandeur in de orde van de Palm.

Voorganger:
Richard Kalloe
Minister van Openbare Werken
1997- 2000
Opvolger:
Dewanand Balesar
Voorganger:
Karan Ramsundersingh
Minister van Onderwijs en Volksontwikkeling
1999- 2000
Opvolger:
Walter Sandriman