Rudolf Syringus van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rudolf, staand voor zijn vader, met de rest van het voormalig keizerlijk gezin

Rudolf Syringus Peter Karl Franz Joseph Robert Otto Antonius Maria Pius Benedikt Ignatius Laurentius Justiniani Marcus d'Aviano (Rudolf Syringus) von Habsburg-Lothringen, genoemd van Oostenrijk (Prangins, 5 september 1919 - Brussel, 15 mei 2010) was een Oostenrijkse aartshertog.

Levensloop[bewerken | bron bewerken]

Hij was de jongste zoon van de laatste Oostenrijkse keizer Karel I en keizerin Zita van Bourbon-Parma. Op het ogenblik van zijn geboorte woonde de familie in ballingschap in het Zwitserse Prangins, om nadien - vanaf 1922 - te gaan wonen op het eiland Madeira. In datzelfde jaar is zijn vader daar overleden.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog weken ze allen uit naar Canada, waarna Rudolf economie ging studeren in Quebec. Tijdens die oorlog kreeg hij van het Amerikaanse leger de opdracht om in Oostenrijk onder een schuilnaam bij het verzet te gaan. Later was hij professioneel actief op Wall Street, op een koffieplantage in het toenmalige Belgisch-Kongo en in een bank in Brussel.

Aartshertog Rudolf was tweemaal gehuwd. Eerst met de Russische gravin Xenia Tschernyschew-Besobrasow, met wie hij vier kinderen had. Na haar overlijden als gevolg van een auto-ongeval in 1968 huwde hij in 1971 met de Duitse prinses Anna Gabriele von Wrede (° 1940), met wie hij één dochter had. De kinderen uit het eerste huwelijk waren:

  • Aartshertogin Maria Anna Charlotte Zita Elisabeth Regina Therese van Oostenrijk (° 1954) x prins Peter Galitzine (° 1955). Ze hebben zes kinderen.
  • Aartshertog Karl Peter Otto Serge Joseph Paul Leopold Heinrich van Oostenrijk (° 5 november 1955) x prinses Alexandra von Wrede (12 mei 1970). Ze hebben twee kinderen.
  • Aartshertog Simeon Carl Eugen Joseph Leopold van Oostenrijk (° 29 juni 1958) x prinses Maríe de Bourbon des Deux Siciles (° 1967). Ze hebben vijf kinderen.
  • Aartshertog Johannes Karl Ludwig Clemens Maria Joseph Markus d'Aviano Leopold van Oostenrijk (11 december 1962 – 29 juni 1975).

De dochter uit het tweede huwelijk:

Bij zijn overlijden waren zijn oudere broers, kroonprins Otto Habsburg-Lothringen (1912) en aartshertog Felix van Oostenrijk (1916), nog in leven.

Hij ligt begraven in de Muri Abdij in Freiamt, in het Zwitserse kanton Aargau, de buurt van de Habichtsburg.