Rudolf Syringus van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rudolf, staand voor zijn vader, met de rest van het voormalig keizerlijk gezin

Rudolf Syringus Peter Karl Franz Joseph Robert Otto Antonius Maria Pius Benedikt Ignatius Laurentius Justiniani Marcus d'Aviano (Rudolf Syringus) von Habsburg-Lothringen, genoemd van Oostenrijk (Prangins, 5 september 1919 - Brussel, 15 mei 2010) was een Oostenrijkse aartshertog.

Ballingschap[bewerken]

Hij was de jongste zoon van de laatste Oostenrijkse keizer Karel I en keizerin Zita van Bourbon-Parma. Op het ogenblik van zijn geboorte woonde de familie in ballingschap in het Zwitserse Prangins, om nadien - vanaf 1922 - te gaan wonen op het eiland Madeira. In datzelfde jaar is zijn vader daar overleden.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog weken ze allen uit naar Canada, waarna Rudolf economie ging studeren in Quebec. Tijdens die oorlog kreeg hij van het Amerikaanse leger de opdracht om in Oostenrijk bij het verzet te gaan, weliswaar onder een andere naam. Later was hij professioneel actief op Wall Street, op een koffieplantage in het toenmalige Belgisch-Kongo en in een bank in Brussel.

Aartshertog Rudolf was tweemaal gehuwd. Eerst met de Russische gravin Xenia Tschernyschew-Besobrasow, met wie hij vier kinderen had. Na haar overlijden in 1968 huwde hij in 1971 met de Duitse Anna Gabriele von Wrede, waarbij hij één dochter had.

Bij zijn overlijden waren zijn oudere broers, kroonprins Otto Habsburg-Lothringen (1912) en aartshertog Felix van Oostenrijk (1916), nog in leven.

Hij ligt begraven in de Muri Abdij in Freiamt, in het Zwitserse Kanton Aargau, de buurt van de Habichtsburg.