Rudolf von Colloredo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rudolf von Colloredo-Waldsee
Portret, kasteel Skokloster

Rudolf Hieronymus Eusebius von Colloredo-Waldsee (České Budějovice, 2 november 1585 - Praag, 24 februari 1657) was een Boheemse edelman en legeraanvoerder ten tijde van de Dertigjarige Oorlog.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Rudolf behoorde tot de familie van Colloredo. Hij wist zich te onderscheiden in de veldslagen bij Lützen en Mantua tijdens de Dertigjarige Oorlog. Hij werd door keizer Ferdinand III in 1634 benoemd tot veldmaarschalk en drie jaar later werd hij aangesteld tot grootprior van de Orde van Malta in Strakonice.

In 1647 werd Colloredo benoemd tot ambassadeur van de Orde aan het hof van Ferdinand III. Hij was ook een van de aanvoerders van de stad Praag ten tijde van de laatste slag van de oorlog. In 1657 stierf hij als gouverneur van de stad te Praag.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wilhelm Edler von Janko: Colloredo-Waldsee, Rudolf Graf von. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 4, Duncker & Humblot, Leipzig 1876, S. 420.
  • Johann Christoph Allmayer-Beck: Colloredo-Waldsee, Rudolf Graf von. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 3, Duncker & Humblot, Berlin 1957, S. 328 f.