Rudolfo Anaya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rudolfo Anaya

Rudolfo Anaya (Pastura, New Mexico, 30 oktober 1937 - Albuquerque (stad), 28 juni 2020) was een Amerikaans auteur. Zijn bekendste roman is Bless Me, Ultima uit 1972. Anaya wordt beschouwd als een van de eerste belangrijke auteurs uit de canon van de zogenaamde Chicano-literatuur, de in het Engels geschreven literatuur van Amerikaanse Mexicanen in de Verenigde Staten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Rudolfo Anaya was de zoon van Martin en Rafaelita Anaya. Hij kwam uit een familie van schaapsherders en boeren. Rudolfo was de vijfde van zeven kinderen en had enkele halfbroers en -zussen uit de eerdere huwelijken van zijn vader. Rudolfo's familie verhuisde eerst naar Santa Rosa en vervolgens naar Albuquerque. Bij Rudolfo Anaya thuis werd Spaans gesproken, hij leerde pas Engels toen hij naar school ging.

In zijn tienerjaren kreeg Rudolfo Anaya een ongeluk bij het duiken, waarbij hij twee nekwervels brak. Hij was in eerste instantie verlamd maar herstelde gaandeweg en leerde opnieuw lopen, hoewel hij de pijn nooit helemaal kwijtraakte.

In 1956 studeerde Rudolfo Anaya af aan de hogeschool van Albuquerque en ging vervolgens naar de Universiteit van Nieuw-Mexico, waar hij in 1963 afstudeerde op Engels. Van 1963 tot 1970 werkte hij als onderwijzer op een school in Albuquerque. In 1966 trouwde hij met Patricia Lawless, die hem aanmoedigde zijn literaire carrière verder voort te zetten. In zeven jaar tijd voltooide hij zijn roman Bless Me, Ultima, die vervolgens door tientallen uitgeverijen werd geweigerd. Pas in 1972 was een uitgeverij bereid het boek te publiceren.

In 1974 aanvaardde Rudolfo Anaya een aanstelling als assistent-hoogleraar aan de Universiteit van Nieuw-Mexico. In 1988 werd hij volledig hoogleraar op het gebied van Engelse taal en literatuur. Na zijn pensionering in 1993 is hij doorgegaan met het schrijven van verhalen voor met name kinderen en jongvolwassenen. Tot zijn latere werken behoren de roman Alburquerque en een serie detectiveromans.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]