Rudy Mackay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rudy Mackay
Rudy Mackay
Geboren 19 december 1981
Geboorteplaats Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist, radio- en televisiemaker, stemartiest, muzikant, radio-dj
Portaal  Portaalicoon   Media

Rudy Mackay (Utrecht, 19 december 1981) is een Nederlands journalist, radio- en televisiemaker, stemartiest, muzikant en radio-dj. Na verslaggeving bij onder andere BNN, NCRV, RTV Utrecht en NOS Headlines, presentatie bij RTV Utrecht en Roulette FM, presenteerde hij van 2006 tot 2009 het programma MoveYourAss op 3FM. De naam van dit programma werd in 2009 veranderd in Der Rudy!, naar de maker van het programma. Intussen is Mackay's programma op 3FM opgeheven, omdat de omroep waar het programma van uitging, LLiNK, geen verlenging kreeg van haar uitzendlicentie. Tegenwoordig presenteert hij onder andere op Radio 6 en Humor TV.

In 2008 won Mackay de RVU Radioprijs in de categorie Nieuwsgeoriënteerd en werd tevens genomineerd in de categorie Cultureel/Persoonlijk.

Daarnaast is hij singer/songwriter, en speelt in de Mirakelse TVtunes Coverband.

Radiohistorie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17-jarige leeftijd wordt hij aangenomen bij het Radio 1-programma BNN United, het opleidingstraject voor jonge radiomakers, waarna hij een radioprogramma presenteert bij Utrecht FM en RTV Utrecht. Sinds 2002 werkt Mackay als redacteur voor het NOS Radio 1 Journaal en als verslaggever voor NCRV-programma's als Plein Publiek en Nachtlicht. Bij de regionale zender Roulette FM presenteert hij ondertussen aanvankelijk een weekendprogramma, en later de ochtendshow Fris en Fruitig.

In oktober 2005 maakt hij de overstap naar de nieuwe publieke omroep LLiNK en wordt hij opgenomen in het opleidingstraject van 3FM. Eenmaal in de week maakt hij het nachtprogramma Rudio. Van daaruit stroomt hij door naar de avondprogrammering, en sinds februari 2006 presenteert hij tot eind 2007 elke dinsdagavond vanaf 22.00 uur het programma MoveYourAss. In 2008 en 2009 is MoveYourAss te beluisteren op vrijdagavonden tussen tien uur 's avonds en één uur 's nachts. Later heette het programma Der Rudy!.

In 2010 werd bekend dat de omroep LLiNK uit het publieke bestel moet, vanwege financieel wanbeleid. Dit betekent ook dat de uren van Mackay bij 3FM verdwijnen. De uren van Der Rudy! worden overgenomen door Rob Stenders die voor PowNed een programma gaat maken. Op donderdag 2 september 2010 maakte Mackay bekend dat hij bij de VPRO op woensdag en donderdag het radioprogramma 3VOOR12 Radio ging presenteren. Dit omdat de vaste dj van het programma, Eric Corton, het iets rustiger aan wilde gaan doen.

Van 2016 tot juli 2018 was Mackay verantwoordelijk voor de KRO-NCRV Radioschool.[1] In juni 2018 maakte hij bekend dat hij zou stoppen met het opleidingstraject.[2] De KRO-NCRV Radioschool is sindsdien in handen van Teun Verstegen en Emmely de Wilt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]