Rufus Reid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rufus Reid
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Atlanta, 10 februari 1944
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Jazz
Beroep Muzikant, hoogleraar
Instrument(en) Contrabas
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rufus Reid (Atlanta, 10 februari 1944) is een Amerikaanse jazzcontrabassist en hoogleraar.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Reid speelde als scholier trompet en vervoegde hij zich na afsluiting van de high school bij de United States Air Force. Daar wisselde hij naar de contrabas. Na afloop van zijn diensttijd bij de Air Force studeerde hij vervolgens bij de cellist James Harnett van het Seattle Symphony Orchestra en daarna aan de Northwestern University in Evanston bij Warren Benfield en Joseph Guastefeste van het Chicago Symphony Orchestra. In 1971 voltooide hij zijn studie met de graad van een bachelor of Music.

Daarna werkte hij als professioneel muzikant vervolgens in Chicago en vanaf 1976 in New York. Hij werkte met muzikanten als Gene Ammons, Kenny Dorham, Eddie Harris, Sonny Stitt, Don Byas, Philly Joe Jones, Thad Jones, Mel Lewis, Dexter Gordon, Bill Evans, Stan Getz, Dizzy Gillespie, Art Farmer, Toots Thielemans , Lee Konitz, Roni Ben-Hur, Bob Mintzer, George Cables, Billy Hart, Bill Mays, John Stubblefield en Marvin Stamm. Bovendien leidde hij de eigen band The Rufus Reid Quintet. Met de drummer Akira Tana leidde hij sinds de jaren 1980 de band TanaReid.

Naast zijn werk als muzikant verwierf Reid zich ook een naam als onderwijzer. Zinds begin jaren 1970 was hij ook betrokken bij de 'Jamey Aebersold Summer Jazz Workshops' en de 'Stanford University Jazz Workshop', sinds eind jaren 1970 tot 1999 was hij professor voor jazz aan de William Paterson University in Wayne. In 1971 verscheen zijn leerboek The Evolving Bassist (2003 op dvd).

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]