Ruigsterpolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruigsterpolder
Waterschap in Nederland
Locatie
Provincie Groningen
Coördinaten 53°15'40"NB, 6°50'50"OL
Oppervlakte 229 ha  
Geschiedenis
Opgericht 11 juli 1878
Opgeheven 31 dec 1969
Opgegaan in Duurswold
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Ruigsterpolder, vroeger ook Tereveenster molenpolder, is een voormalig waterschap in de provincie Groningen.[1][2] Het is opgericht in 1878, maar had een voorganger in de vorm van een molenpolder die al mogelijk al in 1779 is gesticht, waarschijnlijk om het meertje De Dellen droog te leggen. In 1816 wordt gesproken over de molen van de Modder Delling. De naam van de Tereveenster watermolen komt vrijwel uitsluitend op topografische en kadastrale kaarten voor.[3]

Het schap lag ten noordwesten van Siddeburen. De noordgrens lag bij het Schildmeer, de oostgrens lag bij de Siddebuurtster Schipsloot, die ongeveer 350 m westelijk van de Damsterweg loopt en vervolgens het verlengde hiervan tot een punt zo'n 1,6 km ten zuiden van de Hoofdweg en de westgrens lag zo'n 500 m oostelijk van de Kappershuttenweg.

De molen van de polder sloeg uit op een watergang die haaks op de Schipsloot stond. In het zuiden van het schap (ten zuiden van de huidige N387) was een kleine onderbemaling van 13,6 ha die zijn water loosde via de Zuidelijke Siddebuursterpolder. Tussen beide waterschappen was daarover een waterakkoord (bemalingsovereenkomst) gesloten.

Het gebied wordt tegenwoordig beheerd door het waterschap Hunze en Aa's.