Rendez-vous (ontmoeting)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ruimtekoppeling)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een rendez-vous is een geplande ontmoeting.

Personen[bewerken]

Bij een rendez-vous van twee of meer personen spreken die af elkaar op een bepaalde plaats en een bepaald tijdstip te ontmoeten.

In het Frans denkt men aan een samenkomst op een bepaald adres, vaak tussen minnaars. In het Engels en Nederlands is tegenwoordig het woord date gebruikelijker.

De woorden Rendez vous à Paris betekenen Ga naar Parijs, letterlijker Begeef je naar Parijs. Ze kunnen ook worden uitgelegd als Afspraak in Parijs.

In het Engels gaat het meer om een afgesproken ontmoeting tussen reizigers. Twee reizigers die samen onderweg zijn kunnen met elkaar afspreken dat ze, als ze elkaar uit het oog verliezen, op een bepaalde plaats weer zullen ontmoeten. Een dergelijke afspraak was vooral belangrijk in de tijd toen er nog geen moderne communicatiemiddelen bestonden.

Ruimtevaart[bewerken]

In de ruimtevaart is een rendez-vous een ontmoeting tussen twee ruimtevaartuigen, waarbij niet alleen gezorgd wordt voor een gelijke positie, maar ook een gelijke snelheid (grootte en richting). Vaak wordt dit gevolgd door koppeling.

Een ruimterendez-vous werd voor het eerst met succes geoefend tussen de Gemini 6A en de iets eerder gelanceerde Gemini 7, nog zonder dat er een koppeling tot stand kwam. De manoeuvre was van groot belang voor de latere maanlandingen.