Ruinerwold

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruinerwold
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Ruinerwold Wapen van Ruinerwold
(Details) (Details)
Ruinerwold (Drenthe)
Ruinerwold
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag De Wolden De Wolden
Coördinaten 52° 43′ NB, 6° 15′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2020) 3.965[1]
Overig
Postcode 7961
Woonplaatscode 3170
Foto's
De Dokter Larijweg met bloeiende perenbomen
De Dokter Larijweg met bloeiende perenbomen
Nederlands Hervormde Kerk te Blijdenstein
Nederlands Hervormde Kerk te Blijdenstein
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ruinerwold (Drents: Ruunerwold, 't Wold) is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, behorende bij de gemeente De Wolden; het dorp telde in 2020 3.965 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ruinerwold is een veenontginning ten noordoosten van Meppel, die in de Middeleeuwen is ontstaan na ontginning van het moerassige gebied ter plaatse door de monniken van het klooster van Ruinen. Halverwege de twaalfde eeuw werd dit gebied namelijk door de bisschop van Utrecht geschonken aan het klooster. Ruinerwold is voortgekomen uit Buddingewold en Haakswold. Beide behoorden als zelfstandige schoutambten tot de heerlijkheid Ruinen. Kerkelijk vielen zij onder Blijdenstein.

Pas in de 18e eeuw is het dorp de naam Ruinerwold gaan dragen. Van oorsprong is het een typisch streekdorp, maar na de Tweede Wereldoorlog heeft zich door nieuwbouwwijken een echte dorpskern ontwikkeld.

Ruinerwold was de eerste Drentse gemeente met een gemeentehuis. Dit pand werd in 1849 in gebruik genomen.

Vanaf 1870 tot en met 1933 had Ruinerwold ook een spoorwegstation.

Ruinerwold was tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1998 de hoofdplaats van de gelijknamige zelfstandige gemeente, waartoe ook de dorpen en gehuchten Oosteinde, Berghuizen, Weerwille, Haakswold, Kraloo, Blijdenstein Broekhuizen en Buitenhuizen behoorden. Het gehucht Tweeloo werd al in 1942 bij de gemeente Meppel gevoegd. Bij de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1998 werd ook Broekhuizen bij Meppel gevoegd.

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van burgemeesters van Ruinerwold voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Inwoners van Ruinerwold worden ook wel 'Spekbraanders' genoemd. Dit in verband met de vele varkenshouderijen en biggenfokkerijen die vroeger in Ruinerwold aanwezig waren.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Omliggende plaatsen zijn Meppel, Oosteinde, Rogat, Havelte en Ruinen. Langs Ruinerwold stromen de riviertjes de Wold Aa en de Oude Vaart.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ruinerwold telt 29 rijksmonumenten en 14 provinciale monumenten.
  • De Hervormde kerk, die buiten het dorp in de buurtschap Blijdenstein staat. De kerk dateert uit de vijftiende eeuw hoewel sommige onderdelen nog enkele eeuwen ouder zijn.
  • Het voormalige gemeentehuis aan Dijkhuizen is in 1903 in neorenaissancestijl herbouwd, onder architectuur van Gerhardus Otten.
  • In het parkje aan Dijkhuizen is het beeld 'Boenende Boerin' te zien. Het bronzen beeld is vervaardigd door Bert Kiewiet.
  • Ruinerwold telt een groot aantal monumentale boerderijen, waarvan er twee als museumboerderij zijn ingericht: aan de Dokter Larijweg staat De Karstenhoeve uit de zeventiende eeuw en aan het Boerpad staat Van Bovendijk, een nog in gebruik zijnde klassieke boerderij.
  • Aan de weg Haakswold naar Meppel is begin 20e eeuw op nummer 8 een opzichtige chinoiserie aan een 19e-eeuwse boerderij vastgebouwd als ouderwoning. Dorpstimmerman Klaas Smilde bouwde dit in opdracht van de eigenaar van de boerderij die het originele bouwwerk had gezien op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs en een ansichtkaart daarvan had meegebracht. Oorspronkelijk bevond zich ook een Chinees-Hollands bruggetje voor het huis, maar bij de verbreding van de Haakswold is dit verdwenen.[2]
  • In april staan aan de Dokter Larijweg jaarlijks ongeveer 1400 perenbomen in bloei langs de oude boerderijen.
  • Bijzonder is verder Opoe's Erfenis aan Dijkhuizen, een winkeltje annex museum met keukentextiel en oud-Hollands snoepgoed.
  • Tussen de Dokter Larijweg en de Wolddijk bevindt zich de grootste grasdrogerij van Nederland.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Ruinerwold heeft een groot aantal voorzieningen, waaronder een bibliotheek, een openbare en een christelijke basisschool, een sporthal met sportvelden, een supermarkt met postagentschap, verschillende andere winkels en bedrijven en vele horecagelegenheden, waaronder ook een uitgaanscentrum. Het voormalige zwembad tussen Ruinerwold en Koekange is omgebouwd tot forellenvisvijvers met minicamping.

Verenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Oldtimerdag Ruinerwold 2017

Een sinds 1993 jaarlijks terugkerend evenement in Ruinerwold is de oldtimerdag op de derde zaterdag in augustus. Er zijn ruim 1600 verschillende oldtimers te zien in 11 verschillende categorieën zoals brommers, motoren, fietsen, auto's, vrachtwagens en tractoren. De voertuigen maken ook een rondrit door de regio. Jaarlijks bezoeken ruim 25.000 mensen de oldtimerdag.

Ook het jaarlijkse dorpsfeest is een van de evenementen die in Ruinerwold worden georganiseerd. Een traditioneel onderdeel hiervan is de optocht van versierde wagens.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

De omgeving bestaat uit een weidelandschap met kenmerkende smalle strookverkaveling. Op een klein aantal stroken is bos aangeplant.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lijn 32: Hoogeveen - Pesse - Ruinen - Ruinerwold - Meppel

Wegen[bewerken | brontekst bewerken]

Bereikbaar vanaf de N371 en de N375.

Geboren in Ruinerwold[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende (voormalige) inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ruinerwold van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.