Ruiter (Roeselare)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ruiter
Gehucht in België Vlag van België
Ruiter (België)
Ruiter
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Roeselare Roeselare
Coördinaten 50° 56′ NB, 03° 6′ OL
Detailkaart
Ruiter (West-Vlaanderen)
Ruiter
Locatie in West-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

De Ruiter is een gehucht in de Belgische stad Roeselare. Het landelijk plaatsje ligt zo'n 2,5 kilometer ten zuidwesten van de stadskern, net buiten de nieuwe buitenwijken van de stad en de grote ring (R32). De wijk ligt op de noordelijke valleioever van de Collievijverbeek. Intussen is De Ruiter stedelijk vergroeid met Roeselare.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds in het begin van de 18de eeuw dook de naam op. De plaats lag langs de oude weg van Roeselare naar Ieper. Op de Ferrariskaart uit de jaren 1770 staat de plaats weergegeven met slechts een beperkte bebouwing en is een herberg (le Cavalier Cabaret) aangeduid.

In 1819 besliste het Roeselaarse stadsbestuur zes scholen te erkennen, waaronder ook een schooltje in het gehucht, de zogenaamde Ruiterschool. Op de Atlas der Buurtwegen uit het midden van de 19de eeuw is de plaats weergegeven als het gehucht De Ruiter en wordt hier ook een molen aangeduid, maar deze verdween later.

In 1937 werd achter het schoolgebouw een kapel opgetrokken: de Ruiterkapel.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In het gehucht speelt voetbalclub KSV De Ruiter Roeselare, sinds de tweede helft van de jaren 40 aangesloten bij de Belgische Voetbalbond. De club speelt in de provinciale reeksen, waar men nog steeds in de hoogste afdeling speelt.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Roeselare, Oostnieuwkerke, Zilverberg, Moorslede, Passendale