Rumbeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rumbeke
Deelgemeente in België Vlag van België
Rumbeke
Rumbeke
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Roeselare Roeselare
Coördinaten 50° 56′ NB, 3° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 19,91 km²
Inwoners (2007) 11.764
Overig
Postcode 8800
Detailkaart
Locatie in Roeselare
Locatie in Roeselare
Portaal  Portaalicoon   België

Rumbeke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Roeselare. Het oude dorpscentrum ligt een tweetal kilometer ten oosten van het stadscentrum van Roeselare. Door nieuwe wijken en door bedrijventerreinen onder andere langs het kanaal Roeselare-Leie is de groeiende kern vergroeid geraakt met de stedelijke agglomeratie van Roeselare. De oostelijke grens van Rumbeke wordt gevormd door de snelweg A17/E403; direct daarna begint reeds het stedelijk gebied van Izegem.

Op het grondgebied van de voormalige gemeente Rumbeke liggen nog de gehuchten Zilverberg en Beitem, die beide ook een afzonderlijke parochie hebben.

Geschiedenis[bewerken]

Recente proefsleufonderzoeken (1997-2001) en een opgraving (2005-2006) brachten de lange bewoningsperiode van deze gemeente aan het licht. Een grafheuvel uit de bronstijd, Romeinse tegula (kan ook wijzen op middeleeuwse recyclage) en veel Karolingische scherven zijn de bewijzen hiervoor.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Kasteel van Rumbeke

Sport[bewerken]

Voetbalclub KSV Rumbeke is aangesloten bij de KBVB en speelde in haar bestaan twee jaar in de nationale reeksen.

Evenementen[bewerken]

Vanaf 2004 organiseerde de Rumbeekse scouts jaarlijks het festival Parsipop, dat telkens een 500-tal bezoekers lokte maar dit evenement werd vervangen door Parsidance, dat telkens een 1500-tal bezoekers lokt

Bekende inwoners[bewerken]

Externe links[bewerken]