Rummikub

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rummikub

Rummikub of Rummy is een gezelschapsspel dat in de jaren dertig in het Mandaatgebied Palestina werd ontwikkeld.

Geschiedenis[bewerken]

Rummikub was oorspronkelijk een kaartspel (zie Duizenden en Jokeren) dat werd gespeeld met twee stel kaarten. Er was daardoor vrij veel ruimte op tafel nodig. Daarom bedacht de vanuit Roemenië naar het Mandaatgebied Palestina geëmigreerde Jood Ephraim Hertzano in de jaren dertig van de twintigste eeuw een versie met kleine steentjes. Daarbij werden de traditionele waarden heer, vrouw, boer en aas vervangen door nummers van 1 tot en met 13. Bovendien ontbraken de kaartkleuren schoppen, harten, ruiten en klaveren, ze werden vervangen door echte kleuren: zwart, rood, oranje en blauw. Hij maakte de eerste sets met de hand in de achtertuin van zijn huis en verkocht ze deur aan deur en via consignatie aan winkels. In later jaren begon de machinale vervaardiging vanuit het door Hertzano begonnen bedrijf Lemada en kwamen er licenties in andere landen. Het werd het het bestverkochte exportspel in Israël. In 1977 werd het een groot verkoopsucces in de Verenigde Staten.[1][2] Het spel werd in Nederland gekozen tot Spel van het jaar.[bron?] In 2009 introduceerde men een onlineversie zodat iedereen wereldwijd samen kon spelen en communiceren. Op de sociale netwerksite Facebook is de onlineversie een populair spel geworden met 260.000 spelers per maand.

Beschrijving[bewerken]

Het spel bestaat uit een doos met steentjes. Het spel heeft 106 steentjes: twee sets van de getallen 1 tot en met 13 in de kleuren rood/geel/blauw/zwart, en twee jokers (2 × 13 × 4 + 2). In Nederland wordt het op de markt gebracht door Goliath. Het wordt gespeeld met 2, 3 of 4 spelers. Bij het spel gaat het erom wie als eerste al zijn (of haar) blokjes op tafel kan leggen door het vormen van rijen of sets.

Kampioenschap[bewerken]

Vanaf 1986 wordt in Wijk aan Zee jaarlijks om het Nederlandse Kampioenschap gespeeld. Dit toernooi vindt altijd plaats in het eerste (volledige) weekend van september. In 2010 was het jubileumtoernooi 25 jaar NK Rummikub. Het toernooi werd tot 2012 gespeeld in de sporthal van de Heliomare. Vanaf 2013 wordt het echter in het dorpshuis "De Moriaan" gespeeld, waar in januari ook het schaaktoernooi wordt gespeeld.

Spelregels[bewerken]

Aan het begin van het spel worden alle steentjes in de pot op de kop gelegd. Iedere speler pakt 14 stenen en zet deze op zijn rekje. Er wordt bepaald wie moet beginnen door een extra steentje uit de pot te pakken – de hoogste begint.

Een speler moet in de eerste zet minstens 30 punten kunnen uitleggen, als hij dit niet kan, dan zal hij een steentje moeten oppakken uit de pot. Het aantal punten is de waarde van het steentje: een 2 is dus 2 punten waard. Geldige rijtjes zijn die van 3 of 4 steentjes in dezelfde nummers maar verschillende kleuren (8 blauw - 8 geel - 8 rood) of minstens drie van dezelfde kleur maar opeenvolgende nummers (7 blauw - 8 blauw - 9 blauw). Men kan niet doortellen van 13 naar 1, dus een rijtje van 12-13-1 is niet toegestaan.

Als de speler 30 punten op tafel heeft kunnen leggen, geldt in de volgende beurten geen minimumscore meer en kan hij combinaties maken met de steentjes die al zijn uitgelegd, op voorwaarde dat er aan het eind van de beurt geen ongeldige setjes overblijven.

Als een speler niet kan, dan pakt hij een steentje van de stapel, en gaat zijn beurt voorbij.

De twee jokers kunnen voor elk willekeurig cijfer worden gebruikt. Deze mogen worden gepakt als een speler het cijfer heeft waarvoor de joker is neergelegd of als er drie of meer stenen naast de joker liggen. De gepakte joker moet dan wel in dezelfde beurt weer worden gebruikt in een rijtje.

Eind van het spel[bewerken]

Het spel eindigt als een van de spelers al zijn steentjes op tafel heeft kunnen leggen. Door de punten te tellen op de overgebleven steentjes van de andere spelers kan eventueel een rangorde worden vastgesteld. Hiervoor kunnen de andere spelers ook doorspelen en degene die hierbij als tweede al z`n stenen kwijt is wordt dan tweede, de volgende derde en degene die overblijft is dan vierde en laatste.

Varianten[bewerken]

Op het spel zijn ook enkele varianten verschenen, bijvoorbeeld Woordrummikub. Hierbij moet men met letters woorden maken.

Wereldkampioenschap[bewerken]

Zoals voor vele spellen wordt er ook voor Rummikub een wereldkampioenschap georganiseerd. Nederlandse spelers nemen daar vaak een sterke positie in. In 2012 werd het toernooi voor de vierde keer door een Nederlander gewonnen.

Overzicht van winnaars:

Jaar Winnaar Land
1991 Masato Kuwabara Japan
1994 Nehad Zahran Egypte
1997 Peter Mentzij Nederland
2000 Carla van Perlo Nederland
2003 Masato Kuwabara Japan
2006 Jaqueline Beekman Nederland
2009 Andréa Papazissis Brazilië
2012 Matthijs Delvers Nederland[3]

Externe links[bewerken]