Rummikub

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rummikub

Rummikub of Rummy is een gezelschapsspel dat in de jaren dertig in Israël werd ontwikkeld. In Nederland wordt het op de markt gebracht door Goliath. Het wordt gespeeld met 2, 3 of 4 spelers. Bij rummikuppen gaat het erom wie als eerste al zijn (of haar) blokjes op tafel kan leggen door het vormen van rijen of sets.

Inleiding[bewerken]

Rummikub was oorspronkelijk een kaartspel dat werd gespeeld met twee stel kaarten. Er is daardoor vrij veel ruimte op tafel nodig. Daarom wordt het tegenwoordig gespeeld met steentjes, omdat die veel kleiner zijn. Als zodanig wordt het verkocht als een geheel ander spel, dat geen gewoon kaartspel is.

Het spel heeft 106 steentjes: twee sets van de getallen 1 tot en met 13 in de kleuren rood/geel/blauw/zwart, en twee jokers (2x13x4 + 2).

Het spel werd in Nederland in 1983 gekozen tot Spel van het jaar.

Vanaf 1986 wordt in Wijk aan Zee jaarlijks om het Nederlandse Kampioenschap gespeeld. Dit toernooi vindt altijd plaats in het eerste (volledige) weekend van september. In 2010 was het jubileumtoernooi 25 jaar NK Rummikub. Het toernooi werd tot 2012 gespeeld in de sporthal van de Heliomare. Vanaf 2013 wordt het echter in het dorpshuis "De Moriaan" gespeeld, waar in januari ook het schaaktoernooi wordt gespeeld.

In 2009 introduceerde Rummikub een onlineversie van het populaire spel. Het is een spel waar iedereen in de wereld kan spelen en communiceren met elkaar. Op de sociale netwerksite Facebook is de onlineversie een populair spel geworden met 260.000 spelers per maand.

Spelregels[bewerken]

Aan het begin van het spel worden alle steentjes in de pot op de kop gelegd, en iedere speler pakt 14 stenen, en zet deze op zijn rekje. Er wordt bepaald wie moet beginnen door een extra steentje uit de pot te pakken - de hoogste begint.

Een speler moet in de eerste zet minstens 30 punten kunnen uitleggen, als hij dit niet kan, dan zal hij een steentje moeten oppakken uit de pot. Het aantal punten is de waarde van het steentje: een 2 is dus 2 punten waard. Geldige rijtjes zijn die van minstens 3 steentjes in dezelfde nummers maar verschillende kleuren (8 blauw - 8 geel - 8 rood) of van dezelfde kleur maar opeenvolgende nummers (7 blauw - 8 blauw - 9 blauw). (Men kan niet doortellen van 13 naar 1, dus een rijtje van 12-13-1 is niet toegestaan.)

Als de speler 30 punten op tafel heeft kunnen leggen, geldt in de volgende beurten geen minimumscore meer en kan hij combinaties maken met de steentjes die al zijn uitgelegd, op voorwaarde dat er aan het eind van de beurt geen ongeldige setjes overblijven.

Als een speler niet kan, dan pakt hij een steentje van de stapel, en gaat zijn beurt voorbij.

De twee jokers kunnen voor elk willekeurig cijfer worden gebruikt.

Eind van het spel[bewerken]

Het spel eindigt als een van de spelers al zijn steentjes op tafel heeft kunnen leggen. Door de punten te tellen op de overgebleven steentjes van de andere spelers kan eventueel een rangorde worden vastgesteld. Hiervoor kunnen de andere spelers ook doorspelen en degene die hierbij als tweede al z`n stenen kwijt is wordt dan tweede, de volgende derde en degene die overblijft is dan vierde en laatste

Varianten[bewerken]

Op het spel zijn ook enkele varianten verschenen, bijvoorbeeld Woordrummikub. Hierbij moet men met letters woorden maken.

Wereldkampioenschap[bewerken]

Zoals voor vele spelen wordt er ook voor Rummikub een wereldkampioenschap georganiseerd. Nederlandse spelers nemen daar vaak een sterke positie in. In 2012 werd het toernooi voor de vierde keer door een Nederlander gewonnen.

Overzicht van winnaars:

Jaar Winnaar Land
1991 Masato Kuwabara Japan
1994 Nehad Zahran Egypte
1997 Peter Mentzij Nederland
2000 Carla van Perlo Nederland
2003 Masato Kuwabara Japan
2006 Jaqueline Beekman Nederland
2009 Andréa Papazissis Brazilië
2012 Matthijs Delvers Nederland[1]

Externe links[bewerken]