Nucula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rumptunucula)
Nucula
Fossiel voorkomen: Siluur tot recent
Nucula nucleus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Metazoa
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Bivalvia (Tweekleppigen)
Superorde:Nuculiformii
Orde:Nuculida
Familie:Nuculidae
Geslacht
Nucula
Lamarck, 1799
Typesoort
Nucula nucleus (Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Nucula[1] is een geslacht van tweekleppige weekdieren, dat fossiel bekend is vanaf het Siluur. Tegenwoordig bestaan er nog tal van soorten van dit geslacht, die in de loop der tijden vrijwel geen verandering hebben ondergaan.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De behuizing van de Nucula-soort is meestal klein (een paar centimeter) en bijna driehoekig. De voorkant is goed afgerond, de achterkant is getrimd. De wervel zit achter het midden. Het achterste uiteinde van de ventrale marge is meestal schuin. Het ligament is verzonken, het verdeelt het slot in een voorste en achterste gedeelte. Het slot staat in een hoek, de hoek is ongeveer negentig graden of iets erboven. Het slot bestaat uit soortgelijke, langwerpige tanden en groeven loodrecht op de slotlijn, waardoor meestal meer tanden (tot ongeveer dertig) worden gevormd in het voorste slotdeel dan in het achterste slotdeel (ongeveer tien tot twintig). De massieve schaal bestaat uit drie aragonitische lagen, een binnenste laag met paarlemoeren plaatjes, een middelste laag met zuilvormige paarlemoeren plaatjes en een buitenste laag met prismatische-tandheelkundige structuren evenals de organische periostracum. De rand van de behuizing is fijn gekarteld door de prismatische-tandheelkundige structuren. Het oppervlak heeft fijne concentrische groeilijnen en zeer fijne radiale lijnen die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. De oppervlaktelijn is niet ingesprongen, sifons ontbreken. De achterste en voorste sluitspieren zijn ongeveer even groot. De lengte van de schelp bedraagt circa 3,75 centimeter.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten van het geslacht Nucula komen wereldwijd voor in alle zeeën. Ze leven meestal in modder en fijne zandbodems van de vlakke subtidal tot grotere diepten (meer dan 3000 meter).

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]