Runkst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Sint-Hubertuskerk

Runkst is een stadsdeel van de Belgische stad Hasselt. Het telde in 2019 12.021 inwoners[1].

Runkst is gelegen ten zuidwesten van het stadscentrum. Het stadsdeel wordt in het noorden begrensd door de spoorlijn naar Diest, in het oosten door de spoorlijn naar Sint-Truiden, in het zuiden door de deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk en in het westen door de deelgemeenten Stevoort en Kuringen.

Runkst-Centrum is de wijk gelegen binnen de Grote Ring rond Hasselt, die telde in 2019 9.132 inwoners; het gedeelte buiten de singel telde toen 2.889 inwoners[1].

Runkst wordt doorkruist door de wegen naar Sint-Truiden en Stevoort.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Runkst was aanvankelijk een klein landelijk gehucht van Hasselt dat buiten de stadsmuren gelegen was. In het begin van de 20e eeuw zocht de stad uitbreiding buiten de oorspronkelijke stadsmuren en ontstond er lintbebouwing aan de weg naar Sint-Truiden. Aan de achterzijde van het station (richting Stevoort) kwamen vooral arbeiderswoningen. Rond deze twee uitbreidingsbewegingen ontstond een woonwijk en al snel werd er een parochie gesticht, toegewijd aan Sint-Hubertus. In 1921 werd de Sint-Hubertuskerk ingewijd. Vooral na de Tweede Wereldoorlog bleef Runkst snel uitbreiden door de bouw van nieuwe woonwijken wat resulteerde in de stichting van nog 2 parochies: Sint-Christoffel in het westen en de Heilig-Kruis-parochie in het zuiden. Begin 21e eeuw wordt de wijk bevolkt door een zeer heterogeen publiek, zowel naar etniciteit als naar sociale klasse.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]