Runkst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Runkst
Stadsdeel in België Vlag van België
Runkst (België)
Runkst
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Hasselt Hasselt
Coördinaten 50° 55′ NB, 05° 19′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021)
12.370
Detailkaart
Runkst (Limburg)
Runkst
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België
De Sint-Hubertuskerk

Runkst is een stadsdeel van de Belgische stad Hasselt. Het telde in 2021 12.370 inwoners[1].

Runkst is gelegen ten zuidwesten van het stadscentrum. Het stadsdeel wordt in het noorden begrensd door de spoorlijn naar Diest, in het oosten door de spoorlijn naar Sint-Truiden, in het zuiden door de deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk en in het westen door de deelgemeenten Stevoort en Kuringen.

Runkst-Centrum is de wijk gelegen binnen de Grote Ring rond Hasselt, met in 2021 9.338 inwoners; het gedeelte buiten de singel telde toen 3.032 inwoners[1].

Runkst wordt doorkruist door de wegen naar Sint-Truiden en Stevoort.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Runkst was aanvankelijk een klein landelijk gehucht van Hasselt dat buiten de stadsmuren gelegen was. In het begin van de 20e eeuw zocht de stad uitbreiding buiten de oorspronkelijke stadsmuren en ontstond er lintbebouwing aan de weg naar Sint-Truiden. Aan de achterzijde van het station (richting Stevoort) kwamen vooral arbeiderswoningen. Rond deze twee uitbreidingsbewegingen ontstond een woonwijk en al snel werd er een parochie gesticht, toegewijd aan Sint-Hubertus. In 1921 werd de Sint-Hubertuskerk ingewijd. Vooral na de Tweede Wereldoorlog bleef Runkst snel uitbreiden door de bouw van nieuwe woonwijken wat resulteerde in de stichting van nog 2 parochies: Sint-Christoffel in het westen en de Heilig-Kruis-parochie in het zuiden. Begin 21e eeuw wordt de wijk bevolkt door een zeer heterogeen publiek, zowel naar etniciteit als naar sociale klasse.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Runkst-Centrum vormt de dichtbevolkte wijk ten zuidwesten van het stadscentrum van Hasselt. Buiten de Grote Ring is het landschap agrarischer, met vooral bebouwing langs de ringweg, de Runkstersteenweg en de Sint-Truidersteenweg en ook in de sociale woonwijk Ter Hilst. In het noorden ligt het natuurgebied Tommelen, dat bestaat uit een weide met vele poelen, een stuk bos en een boomgaard.

Runkst ligt in Vochtig-Haspengouw, op een hoogte van ongeveer 35 tot 50 meter.