Rupert Mayer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rupert Mayer

De zalige Rupert Mayer (Stuttgart, 23 januari 1876 - München, 1 november 1945) werd op 2 mei 1899 tot priester gewijd en trad op 1 oktober 1900 toe tot de orde van de jezuïeten. Van kardinaal Bettinger van München kreeg hij de opdracht voor de vluchtelingen te zorgen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog trok Rupert met de troepen naar het front. Hij ontving de onderscheiding van het ijzeren kruis omdat hij een zwaargewonde soldaat beschermde tegen het hevige spervuur. Hierbij werd Rupert zwaargewond en moest men hem een been amputeren.

Terug in München werd hij in 1921 preses van de Mannenorde van Maria. Hij was een begenadigd predikant. In 1937 werd hij door de nazi's opgepakt en vanwege zijn preken voor zes maanden vastgezet. Buiten de muren gekomen begon hij weer met preken en hij werd voor zeven maanden in de isolatiecel gezet in het concentratiekamp van Sachsenhausen. Hij kwam vrij met een preekverbod. Hij trok zich gedwongen terug in het klooster in Ettal en verbleef daar tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 1 november 1945 stierf Rupert tijdens de mis in de Sint-Michaëlkerk in München, vóór het altaar, aan een hersenbloeding.

Op 3 mei 1987 werd Rupert Mayer door paus Johannes Paulus II in München zalig verklaard. Zijn feestdag is op 1 november.