Russell Allen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Russell Allen
Symphony x 10.jpg
Algemene informatie
Geboren 19 juli 1971 te Long Beach
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1995-heden
Genre(s) progressieve metal, hardrock
Act(s) Sin River
Symphony X
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Russell Allen (Long Beach (Californië), 19 juli 1971) is een Amerikaans zanger. Hij is de huidige leadzanger van de progressieve-metalband Symphony X. Voordat hij zich bij deze band aansloot, zong hij voor Sin River. Sinds 2011 is hij ook leadzanger van de metalband Adrenaline Mob

Biografie[bewerken]

Beginjaren[bewerken]

Russell Allen kwam op jonge leeftijd in aanraking met countrymuziek. Hij zong veel samen met zijn grootouders. Toen hij vijf jaar oud was gaf hij zijn eerste optreden voor een live publiek. Op de high school deed hij vaak mee aan talentenjachten. Allen was tevens geïnteresseerd in het bespelen van muziekinstrumenten. Zijn eerste pogingen betroffen de klarinet en de drums. Hij stopte hier al snel mee en nam pianolessen. Een jaar lang speelde Allen piano, waarna hij de gitaar ontdekte en zeven jaar lang gitaarlessen nam.

Zijn grootste liefde was nog steeds de zang. Hij heeft niet altijd in bands gezongen. Bovendien zijn de muziekgenres die hem beïnvloedden zeer gevarieerd.

Symphony X[bewerken]

Allen werd ontdekt door Rod Tyler, de voormalige zanger van Symphony X. Samen met de toenmalige basgitarist van de band, Thomas Miller, stelde Tyler hem voor aan Michael Romeo, de gitarist van de band. Tyler was van plan om te stoppen en dacht dat Allen een goede vervanger zou zijn. Symphony X was voor hem een erg nieuwe tak van muziek. Metal was compleet anders dan de muziek die hij daarvoor kende, maar toch voelde Allen zich aangetrokken tot de band vanwege het muzikale talent dat hij in de bandleden zag. Allen claimt ook dat de band hem veel nieuwe kanten van de zang heeft laten ontdekken. De stijl van de band is ook veranderd met de komst van hun nieuwe zanger; de muziek heeft meer klassieke invloeden gekregen.

Nevenprojecten[bewerken]

Allen heeft als gast meegewerkt aan andere muziekprojecten, waaronder Ayreon en Star One van Arjen Lucassen. In 2005 vormden hij en zanger Jorn Lande een duo onder de naam Allen / Lande. Dit tweetal heeft tot nu toe vier albums geproduceerd: The Battle (2005), The Revenge (2007), The Showdown (2010) en The Great Divide (2014). In 2010 verzorgt hij de gastzang op "Sweet Curse", een rustige maar heftige ballade, afkomstig van het debuutalbum van ReVamp (het pseudoniem van de voormalige After Forever-zangeres Floor Jansen).

Discografie[bewerken]

Solo[bewerken]

Symphony X[bewerken]

Ayreon[bewerken]

Star One[bewerken]

Allen/Lande (met Jørn Lande)[bewerken]

Genius - A Rock Opera[bewerken]

Avantasia[bewerken]

ReVamp[bewerken]

  • ReVamp - Guest vocals on Sweet Curse (2010)

Adrenaline Mob[bewerken]

Externe links[bewerken]