Russen (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Russen is een Nederlandse politieserie van de KRO die voor het eerst werd uitgezonden in 2000. In 2004, na het vijfde seizoen waren er in totaal 42 afleveringen van de serie gemaakt.

De afleveringen van Russen werden geschreven door een team van schrijvers, dat bestond uit Dick van den Heuvel, Simon de Waal, Stan Lapinski en Addy Weijers. Diverse regisseurs namen afleveringen voor hun rekening, maar het merendeel van de episodes werd gemaakt door Pollo de Pimentel en Anne van der Linden. Ook regisseurs als Danniel Danniel, Casper Verbrugge, Gerrard Verhage, Arno Dierckx en Pieter Walther Boer namen afleveringen voor hun rekening. Director of Photography Mark de Blok NSC. De muziek is van Johan Hogewijs.

De naam Russen is Bargoens voor rechercheurs, waar het in de serie vooral om gaat. Het oplossen van misdaden en vangen van boeven staat minder vooraan; het gaat vooral om de persoonlijkheid van de rechercheurs en de dilemma's waarmee zij te maken krijgen. De onderwerpen gaan met de afleveringen en seizoenen steeds dieper. Voornamelijk seizoen 3 richt zich op de complexe maar vooral verontrustende en/of lugubere zaken.

De eerste drie seizoenen zijn op dvd uitgebracht.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

 • Hans Dagelet als Henk van der Scheur (2000-2004), de baas van de afdeling en kleinere zaken laten hem meestal onverschillig. Hij heeft een nuchtere doch sarcastische kijk op de zaken en leeft een teruggetrokken bestaan met zijn hond. Zijn werknemers zijn zijn visitekaartjes, ook al vliegen de vonken er weleens vanaf.
 • Thom Hoffman als Paul de Vos (2000-2004), een vastberaden rechercheur die van hard aanpakken weet, maar vaak zijn privéproblematiek meeneemt naar zijn werk. Hij zit op den duur midden in een scheiding, waarbij hij een zelfdestructief leven begint te leiden met alcohol en medicijnen. Ondanks de verbitterdheid probeert hij zich altijd sterk te houden en lijken zijn werk en collega's hem daarin te steunen.
 • Marjolein Keuning als Leonie van Velzen (2000-2004), een messcherpe vrouw die niet op haar mondje gevallen is. Echter zit haar overspelige karakter en de affaires met een collega vaak de boel flink in de weg. Ze heeft genade als het moet, maar die eigenschap heeft ook een keerzijde.
 • Mattijn Hartemink als Tom Kaufman (2000-2004), een vrij ruwe lompe personage die discussies vaak doodslaat en zeer direct te werk gaat. Henk van der Scheur houdt hem de hand boven het hoofd vanwege zijn drugsverleden. In het privé leidt Tom een eenzaam en afzonderlijk bestaan op een woonboot en verlangt hij naar een ander leven.
 • Gonny Gakeer als Masha ten Hag (2000), een jonge rechercheur die al snel afhaakt na een ingrijpende missie. Ze brengt met haar naïviteit haar collega's vaak in verlegenheid en is vaak eigenwijs.
 • Giam Kwee als Liu Cha (2001–2004), de opvolger van Masha. Een Chinese vrouw die zich al snel steevast in een zaak kan vastbijten. Waar haar collega's dingen al snel bekeken hebben, wil Liu de zaken zo diep mogelijk uitgespit hebben en zijn de motieven voor haar erg belangrijk.
 • Youssef Idilbi als Appie (2001–2002)
 • Ricky Koole als Sarah Smit (2003)
 • Ad van Kempen als patholoog Lex (2000–2004)
 • Cecile Heuer als patholoog (2000–2003)
 • Ruben van der Meer als Alexander Bochove (2004)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]