Russian Christmas Music (Reed)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Russian Christmas Music
Componist Alfred Reed
Gecomponeerd voor harmonieorkest
Compositiedatum 1944; rev. 1947 en 1968
Première 12 december 1944 in Denver
Opgedragen aan Harwood Simmons
Duur ± 14 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Russian Christmas Music [1] [2] is een compositie voor harmonieorkest (symfonisch blaasorkest) van de Amerikaanse componist Alfred Reed.

Geschiedenis[bewerken]

Alfred Reed kreeg een opdracht voor het schrijven van een stuk met Russische muziek voor een concert in Denver (Colorado). Het concert had het doel de Sovjet-Amerikaanse samenwerking aan het einde van de Tweede Wereldoorlog te waarderen, en daarvoor zouden premières van nieuwe werken uit de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten uitgevoerd worden. De bekende Mars in Bes groot, op. 99 van Sergej Prokofjev was het(!) Russische werk, maar die was in de Verenigde Staten al uitgevoerd. Zo werd Reed rond 16 dagen voor het concert uitgekozen een nieuw werk te schrijven. De première vond plaats op 12 december 1944 door een harmonieorkest met de beste muzikanten afkomstig uit de vijf in de regio Denver gestationeerde militaire muziekkorpsen en zij werd via de nationale omroep National Broadcasting Company (NBC) in de hele Verenigde Staten uitgezonden.

De compositie werd in 1947 en (voor de publicatie) in 1968 gereviseerd. De première van de in 1947 gereviseerde uitgave vond plaats in 1948 door de Juilliard School of Music Concert Band onder leiding van Donald I. Moore. De première van de 2e gereviseerde uitgave werd uitgevoerd door de Syracuse University Symphonic Band onder leiding van Harwood Simmons, aan wie het werk ook is opgedragen.

Muziek[bewerken]

Een Russisch kerstlied uit de 16e eeuw (Lied van de kleine Russische kinderen) is gemengd met motieven vanuit de Russisch-Orthodoxe liturgische muziek van de Oosters-orthodoxe Kerk. Alhoewel het een doorgecomponeerd werk in een beweging is, heeft de componist het in vier separate secties ondertiteld:

  • Carol of the Little Russian Children
  • Antiphonal Chant
  • Village Song
  • Cathedral Chorus

De eerste sectie, Carol of the Little Russian Children, (maat 1 tot 31), is gebaseerd op het Russisch kerstlied uit de 16e eeuw. Het is langzaam doorgaans; na een stille opening door de buisklokken, contrabasklarinet en contrabas, wordt de melodie gedragen door de klarinetten. De andere instrumenten stemmen in en de sectie wordt afgesloten met een serie van akkoorden.

Het Antiphonal Chant (maat 32 tot 85) is sneller en heeft meer klankvolume, met een melodie voorgesteld door de trombones, hoorns, trompetten en cornetten. De houtblazers stemmen in en de muziek wordt meer en meer frenetiek tot het luide einde van de sectie.

De Village Song (maat 86 tot 165) is meer zachtzinnig in het vergelijk; de althobo heeft twee solos, met soli in de dwarsfluiten en een solo in de hoorns aan het einde van iedere solo. Het stuk bereikt een bereik met 6/4 maat; het orkest speelt een serie van cantabile 2 maat-frasen herhalend en vier maten door hout- en koperblazers, terwijl de contrabas een lange lijn achtste noten speelt, en het begeleid wordt door het glockenspiel. Tegen het einde wordt het weer transparanter en het eindigt met een andere althobo solo.

De Cathedral Chorus (maat 166 tot 249) begint stilte, zoals het einde van de Village Song, maar een crescendo in de trombones en slagwerk brengt het hele orkest tot een majestatische inbreng. De muziek ontwikkeld zich dynamisch tot een climax, maar het keert terug tot een finale koraal in de houtblazers; het klank ontwikkeld zich opnieuw en het werk eindigt met een donderend koraal markeert door een vraaij gebruik van de buisklokken en tamtam alsook de verheffende hoorn contrapunt.

Een typische uitvoering van Russian Christmas Music gebruikt 14 tot 16 minuten. Het is in de partituur aangeduid dat het afgeleid is uit de klank van Oosterse Orthodoxe kerkmuziek, dat uitsluitend menselijke stemmen gebruikt. Tevens moet het hele werk in een zo groot mogelijke lyrische en in zanglijke kwaliteit uitgevoerd worden.

Discografie[bewerken]

Het werk werd op cd opgenomen door het Otonowa Wind Symphonic Orchestra onder leiding van gastdirigent Alfred Reed op het merk "Klavier Records" - Alfred Reed Live!, Vol. 2 - Russian Christmas Music alsook door het Tokyo Kosei Wind Orchestra onder leiding van gastdirigent Alfred Reed op het merk Kosei Music Publishing KOCD Alfred Reed and Tokyo Kosei Wind Orchestra en verder door het The College of New Jersey Wind Ensemble onder leiding van William H. Silvester op het label "Mark Records" mcd 3712 - A Tribute to Alfred Reed en door de University Of Illinois Symphonic Band onder leiding van Dr. Harry Begian op het merk "Mark Custom Recording" mcd 4889 - The Begian Years Vol 19 / University Of Illinois Symphonic Band.

Orkestratie[bewerken]

Media[bewerken]

Externe link[bewerken]