Russische roulette

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige hoorspel, zie Russische roulette (hoorspel).
Een revolver.

Russisch roulette (Russisch: Русская рулетка, Russkaija ruletka) is een "gokspel" met als inzet iemands leven. Een revolver wordt geladen met één patroon waarna de cilinder een zetje krijgt (als een rad van fortuin) zodat niet bekend is waar de kogel zich bevindt. Vervolgens zet iemand bij zichzelf of een ander de revolver tegen het hoofd en haalt de trekker over. Als de kogel in de betreffende kamer zat wordt deze afgevuurd; als de revolver goed gericht was heeft dit de dood tot gevolg. De trommel van een revolver heeft meestal 6 kamers, de kans hierop is in theorie dus 1/6 (16,667%). In het andere geval hoort men slechts een klik en gebeurt er verder niets. Russische roulette is dus zo gevaarlijk dat het bijna neerkomt op een zelfmoordpoging.

Als "gezelschapsspel" doen de deelnemers dit bij toerbeurt. Degene die de kogel door het hoofd krijgt is de verliezer.

Russische roulette werd tijdens oorlogen vaak door soldaten gespeeld om geld.[bron?] Elke deelnemer deed om beurten geld in de pot. Als op een willekeurig moment een van de spelers de pot groot genoeg vond, zette hij de revolver tegen zijn hoofd en schoot. Overleefde hij het dan kreeg hij de pot. Was dit niet het geval dan kregen de andere spelers hun inzet weer terug.

Een (denkbare) variant is die waarbij het potentiële slachtoffer niet vrijwillig meedoet.

Het aantal doden gevallen bij Russisch roulette is niet bekend.

Geschiedenis[bewerken]

Er zijn veel verhalen over de herkomst van dit spel. Natuurlijk wordt meestal verklaard dat het uit Rusland komt.

Zo wordt er beweerd dat in de 19de eeuw gevangenen werden gedwongen het te spelen, terwijl de bewakers wedden over de uitkomst. In een andere versie speelden officieren in het Russische leger dit spel om elkaar te imponeren.

Het eerstbekende gebruik van de term is uit Russian Roulette, een kort verhaal van Georges Surdez uit Collier's Magazine van 30 januari, 1937.

Russische roulette komt voor in een aantal films, zoals The Deer Hunter (1978) en Tzameti (2006). Ook is Russian Roulette de titel van een nummer van de Barbadiaanse popzangeres Rihanna.

Bedrijfsleven[bewerken]

In het bedrijfsleven staat Russische roulette voor een bepaling die voorziet in situaties waarin aandeelhouders een vennootschap lamleggen. Dit is een situatie waarin een of meerdere aandeelhouders met hun aandelen voldoende macht bezitten om de besluitvorming te blokkeren, wat meestal bij joint ventures voorkomt. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een Russische roulette-bepaling (bijvoorbeeld in de statuten of joint venture-overeenkomst) zal een aandeelhouder zijn aandelen moeten aanbieden tegen een bepaalde prijs. Wanneer de andere aandeelhouder weigert zal de aandeelhouder verplicht zijn de aandelen van de ander over te nemen tegen dezelfde prijs. Het risico is evident: noemt een aandeelhouder een te hoge prijs, dan weigert de ander en moet hij zelf de aandelen van de ander tegen die prijs overnemen. Maar noemt hij een te lage prijs, dan loopt hij het risico dat de ander hem zeer voordelig kan uitkopen. Het idee achter de Russische roulette-bepaling is dat een marktconforme en eerlijke prijs voor de aandelen tot stand komt. De zwakheid is dat de impasse niet doorbroken zal worden als geen van de aandeelhouders de bepaling inroept.