Rustdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Individueel gezien is een rustdag of vrije dag een dag waarop niet wordt gewerkt. De andere dagen heten voor de betreffende persoon werkdagen.

Collectief gezien kan de rustdag een dag van de week zijn die voor de meeste mensen een rustdag is.

In het jaar 321 n.Chr. riep keizer Constantijn de Grote per decreet de Dies Solis (dag van de zon, zondag) uit tot officiële rustdag in het West-Romeinse Rijk.

In België wordt met rustdag ook soms de "sluitingsdag" bedoeld. Winkels en horecabedrijven die 's zondags open zijn, zijn verplicht in de week één dag te sluiten. Oorspronkelijk was dit bedoeld om de kleine zelfstandige in het midden- en kleinbedrijf ook zijn "rustdag" te garanderen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In de sport is gedurende toernooien en andere meerdaagse sportevenementen soms ook sprake van één of meerdere rustdagen. Dit zijn dagen waarop er geen wedstrijden plaatsvinden, teneinde de sporters extra ruimte te geven om energie op te doen voor het vervolg van het evenement. Grote wielerrondes kennen bijvoorbeeld rustdagen en ook tijdens het tennistoernooi van Wimbledon is er de traditionele Middle Sunday, waarop niet wordt gespeeld.