Rustoord (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rustoord
Voorzijde poortgebouw
Voorzijde poortgebouw
Plaats Postweg 60 Nijmegen
Ligging 51° 50′ NB, 5° 53′ OL
Gesticht in 1897
Diversen
Eigenaar  Monuta
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Poortgebouw Rustoord in 1897
Oorlogsgraven
Graf Semmelink

Rustoord is een begraafplaats en rouwcentrum in de Nederlandse stad Nijmegen. Karakteristiek voor het kerkhof is het poortgebouw in neoclassicistische stijl ontworpen door W.J. Maurits en A. Wijers. Rustoord werd op 26 juli 1897 geopend en sindsdien is het de rustplek van vele bekende Nijmegenaren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1895 kreeg de Nederlandse Hervormde gemeente Nijmegen van de gemeente Groesbeek toestemming om aan de om aan de Kwakkenbergweg een begraafplaats aan te leggen. Begraafplaats Rustoord werd op 26 juli 1897 officieel in gebruik genomen. Per 1915 kwam de begraafplaats in de gemeente Nijmegen te liggen.

In de Tweede Wereldoorlog werden op Heldenfriedhof Rustoord zo'n tweehonderd Duitsers, veelal militairen, en Nederlandse collaborateurs begraven. Onder hen de Nijmeegse politiecommissaris en SS-er Anton van Dijk. Op 14 maart 1943 werd op het Heldenfriedhof een Heldengedenktag gehouden. In 1950 werden al deze lichamen herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.[1]

In 1977 kwam de begraafplaats onder bestuur van de Stichting Rouwcentrum en Begraafplaats Rustoord en werd per 7 januari 1978 een algemene begraafplaats.[2][3]

De begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Nu zijn er ruim zesduizend graven. Van oorsprong was Rustoord een protestants-christelijke begraafplaats. Later werd ze deel van uitvaartonderneming Monuta. Hier zijn mensen met verschillende religies en nationaliteiten begraven. Kenmerkend voor Rustoord is het groene karakter van de begraafplaats.[4]

Begraven[bewerken | brontekst bewerken]

Op begraafplaats Rustoord is keuze in algemene graven, huurgraven (voor verschillende periodes) en koopgraven. Grafmonumenten mogen nabestaanden persoonlijk vormgeven. Er is ook een speciale plek voor kindergraven. Ouders hebben hier de vrijheid om de vorm en aankleding van het graf aan te passen aan het overleden kind.

Bovengronds begraven[bewerken | brontekst bewerken]

Op begraafplaats Rustoord is het, als een van de weinige begraafplaatsen in Nederland, sinds 2007 mogelijk om bovengronds begraven te worden. Het bovengrondse graf bevindt zich in een aarden wal.

Asbestemming[bewerken | brontekst bewerken]

Voor asbestemming heeft de begraafplaats speciale urnentuintjes, urnenkelders, het ornamentenveld, cappella’s en een strooiveld. De urn kan ook in een bestaand graf (bij)geplaatst worden.

Graven van bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rustoord (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.