Ruud Hendrickx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruud Hendrickx in 2013

Ruud Hendrickx (Tienen, 17 januari 1964) is een Belgisch taalkundige en onder meer taaladviseur van de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie. Hij is lid van het Taaladviesoverleg van de Nederlandse Taalunie.

Hendrickx studeerde Germaanse filologie (Nederlandse en algemene taalkunde) aan de Katholieke Universiteit Leuven. Van 1988 tot 1990 was hij medewerker van professor Guido Geerts. In 1990 ging Hendrickx bij de Vlaamse openbare omroep (VRT) werken. Hij werd er eerst eindredacteur op de afdeling Vertaling en Ondertiteling.

In 1998 werd Hendrickx VRT-taaladviseur. Hendrickx werkte onder meer aan het Taalcharter, waarin advies en richtlijnen voor het taalgebruik bij de VRT zijn opgenomen en waarin de omroep streeft naar het stimuleren van de standaardtaal met toevoeging van Vlaamse woorden. Mede onder zijn impuls kwam men tot een bipolaire visie op 'standaardtaal', waarbij Vlaanderen en Nederland twee gelijkwaardige polen van het Nederlands vormen.[bron?]

In mei 2009 werd hij aangesteld als Vlaams hoofdredacteur van de Grote Van Dale.[1] Hendrickx schreef het 'Stijlboek VRT' en de boekjes met taaltips 'Juist!' en 'Juist is Juist'.

In 2022 ruilt hij de functie van taaladviseur in voor die van adviseur programma-ethiek bij de VRT. Geertje Slangen volgt hem op als taaladviseur.[2]