Ruwiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ruwiel
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Ruwiel
(Details)
Ruwiel
Ruwiel
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Breukelen en Kockengen
Coördinaten 52° 11′ NB, 4° 59′ OL
Algemeen
- land 9.11 km²
Inwoners (1964) 898
Overig
Opgegaan in Breukelen, Kockengen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ruwiel is een voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. Op haar grondgebied lagen het dorp Nieuwer Ter Aa en de buurschappen Oud-Aa en Portengense Brug. De gemeente is in 1964 opgegaan in de gemeenten Kockengen en Breukelen. Deze gemeenten zijn op 1 januari 2011 opgegaan in de gemeente Stichtse Vecht. Van oorsprong was het een ambachtsheerlijkheid. De gemeente had een zeer grillig grondoppervlak dat bestond uit de dorpskern van Nieuwer Ter Aa, een paar losse polders en enkele corridors daartussen.[1]

Kasteel Ruwiel[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kasteel Ruwiel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De gemeente heeft zijn naam te danken aan de Van Ruwiels die hier het gelijknamige kasteel bewoonden. De naam Ruwiel komen we voor het eerst tegen aan het begin van de dertiende eeuw. Feitelijk was het niet veel meer dan een grote, versterkte buitenplaats langs het riviertje de Aa, net ten noorden van de huidige verzorgingsplaats aan de overzijde van de snelweg.

Het kasteel stamt uit begin dertiende eeuw, mogelijk 1226. Hier woonde de familie Ruwiel tot circa 1315 en later de familie Van Mijnden tot midden zestiende eeuw. Daarna hebben er nog enkele personen gewoond totdat het kasteel in 1673 (na het Rampjaar, het begin van de Hollandse Oorlog) door de Fransen werd verwoest.

Van het kasteel Ruwiel is slechts een omgracht, enigszins ovaal eiland met een doorsnede van ongeveer 35 meter over, net buiten Nieuwer ter Aa.

Gerecht Ruwiel[bewerken]

De naam Ruwiel sloeg niet alleen op het kasteel, maar ook op een gerecht, een stuk grond waarover de Van Ruwiels rechtspraken. Ruwiel kwam in 1536 al voor in de eerste lijst van ridderhofsteden. De ambachtsheerlijkheid die zo werd gevormd is de gemeente Ruwiel geworden die bij een gemeentelijke herindeling in 1964 is opgegaan in Breukelen.

Zie ook[bewerken]

Voetnoot[bewerken]

Externe link[bewerken]