Ruwstelige stuifbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ruwstelige stuifbal
Ruwstelige stuifbal
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Agaricaceae
Geslacht:Tulostoma
Soort
Tulostoma fimbriatum
Fr.
Ruwstelige stuifbal
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ruwstelige stuifbal op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De ruwstelige stuifbal (Tulostoma fimbriatum) is een schimmel behorend tot de familie Agaricaceae. Kenmerkend voor deze paddenstoel is de gewimperde opening. Ze komen voor op droge, humusarme, kalkrijke zand- en leembodem, tussen mossen in de duinen, in duin- en kalkgraslanden op zonnige hellingen en op begroeide stuifvlakten.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De ruwstelige stuifbal is zeer variabel in grootte. De vruchtlichamen hebben een 3 tot 8 cm hoge en tot 3 mm brede, gegroefde stee met aangrenzende bruine schubben. Het eigenlijke vruchtlichaam (sporenzak) is bolvormig en heeft een diameter van 0,6 tot 1 cm (volgens Wright tot 1,5 cm). De kleur is lichtgrijs. Bovendien is de onderkant van het hoofdbord meestal bezaaid met vuil- en zanddeeltjes. De steel is roodbruin, overlangs vezelig, met een knolvormige basis dat en is grotendeels in de bodem blijvend.

De sporen zijn wrattig, lichtbruin, bolvormig en 4,3 tot 5,7 (maximaal 6) µm × (minimaal 3,6) 4,6 tot 5,1 µm groot. Onder de elektronenmicroscoop lijkt de versiering dik en ongelijk met aangehechte wratten die slecht zijn verbonden. Het capillitium is hyaliene tot licht geelachtig, vertakt en licht septaat, maar niet gezwollen. De draden zijn 3,5 tot 6 (tot 7,7) µm dik, vertakt en dikwandig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De ruwstelige stuifbal komt in Nederland matig algemeen voor. Hij staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd [1].