S&P 500

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
S&P 500
Afkorting voor Standard & Poor's 500
Beurs Nasdaq, AMEX, NYSE
Locatie Verenigde Staten
Fondsenaantal 500
Marktkapitalisatie 10.600 miljard US Dollar
Soort nationale index
Methode marktwaarde gewogen
Hoofdfondsen ExxonMobil, General Electric, Citigroup, Microsoft
Website www.standardandpoors.com
Geschiedenis van de S&P 500 van 1789 tot 2012

De S&P 500 (kortweg "de S&P") is de beursindex van de Verenigde Staten die het betrouwbaarste beeld geeft van de ontwikkelingen op de aandelenmarkt. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie zijn opgenomen in deze index, die samengesteld wordt door de kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Beleggers en handelaren over de hele wereld houden de S&P 500 scherp in de gaten, meer nog dan de Dow Jones Industrial Average index die bij het brede publiek bekender is. Tevens is de index een onderdeel van de Index of Leading Economic Indicators van het U.S. Department of Commerce.

Samenstelling[bewerken]

De S&P 500-index wordt opgesteld door het S&P Index Committee (S&P-Index Commissie). Daarin zetelen economen en analisten van Standard & Poor's. De Commissie is gebonden aan het Index Committee Policy (Index Commissie Beleid) dat ervoor moet zorgen dat de index op een onafhankelijke en objectieve manier tot stand komt.

In de index worden louter Amerikaanse bedrijven opgenomen die op de New York Stock Exchange (NYSE), de American Stock Exchange (AMEX) of de NASDAQ genoteerd zijn. De opname in de index vindt plaats op basis van marktkapitalisatie, de verhandelbaarheid of het hebben van een belangrijke positie in een sector.

Creatieve vernietiging[bewerken]

De eerste S&P index begon in 1923 en betrof 90 grote Amerikaanse bedrijven. De bedrijven op deze oorspronkelijke lijst bleven daar gemiddeld 65 jaar op staan. In 1998 was dit bij de uitgebreide S&P 500 nog maar 10 jaar. Van de 500 bedrijven die er bij het begin van de S&P 500 in 1957 op stonden, waren er in 1997 nog maar 74 over. Van die 74 presteerden er over die periode slechts 12 beter dan de index zelf. Dit alles deed Foster en Kaplan van creatieve vernietiging spreken.

Methode[bewerken]

De S&P-index is een marktwaardegewogen index, waarbij sinds 2005 rekening wordt gehouden met de free float, dat wil zeggen het percentage aandelen dat daadwerkelijk verhandelbaar is op de beurs. In de praktijk hebben veel van de 500 beursfondsen slechts een beperkte invloed op het verloop van de index. De tien grootste beursfondsen in de S&P 500 bepalen samen al ongeveer 23% van de hele index.

Er zijn een aantal criteria voor opname in de S&P 500 index:

  • Amerikaanse onderneming. Het moet een Amerikaans beursfonds zijn
  • Minimum beurswaarde (marktkapitalisatie, ofwel market capitalization) van USD 4 miljard
  • Public Float. Minimaal 50% van de aandelen moeten vrij verhandelbaar zijn (free float)
  • Financieel gezond. Minimaal vier kwartalen op rij winst maken.
  • Liquiditeit en normale koers. De verhouding jaarlijkse handelsomzet / marktkapitalisatie moet minimaal 0,30 zijn en het aandeel mag in absolute zin niet te laag noteren.
  • Sector. Het beursfonds moet bijdragen aan een evenwichtige verhouding van de sectoren binnen de index.
  • Bedrijfstype. Alleen beursfondsen met een "normale" bedrijfsactiviteit worden opgenomen. Beleggingsfondsen en aparte holdings komen niet in aanmerking.

Indien een beursfonds niet langer aan bovenstaande eisen voldoet, zal dit niet onmiddellijk tot verwijdering leiden. De commissie streeft ernaar om het aantal grote verschuivingen zo gering mogelijk te maken.

Geschiedenis[bewerken]

De S&P 500-index werd voor het eerst gepubliceerd in 1957. Sinds 1923 stelt Standard & Poor's reeds indices op, waarin oorspronkelijk 233 bedrijven werden ingedeeld in 26 sectoren. Tegenwoordig worden zo'n 90 sectoren opgenomen. Sinds 1988 mag het aantal bedrijven in de index dat een bepaalde sector vertegenwoordigt variëren. Op die manier kan sneller gereageerd worden op de toestand van de steeds dynamischer wordende aandelenmarkt.

Alle beursfonden in de index (september 2006)[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]