Sébastien Erard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sébastien Erard

Sébastien Erard, geboren als Sébastien Erhard (Straatsburg, 5 april 1752La Muette bij Passy, 5 augustus 1831) was een Duits-Franse muziekinstrumentenmaker.

Erard was actief in de wereld van de pianobouw, waarvan hij de geschiedenis heeft beïnvloed. Hij vond de 'Verschiebung' (het linkerpedaal op een vleugel) uit in 1794. Hij heeft het double echappement ontwikkeld, waardoor de toon op de piano meermaals snel achter elkaar kan worden herhaald, en was de eerste die een smeedijzeren raamwerk[1] in een piano toepaste. Ook was hij de bedenker van met koperdraad omsponnen bassnaren, waardoor de dikke bassnaren minder afhankelijk werden van temperatuurschommelingen. Daarnaast ontwikkelde hij de agraffe (in 1809) en de 'druklijst' (in 1838), die de pianosnaren een duidelijker afbakening gaf van het trillende en toonproducerende gedeelte.

Ook hield hij zich bezig met de ontwikkeling van de harp; hij vond de dubbelpedaalharp uit waarvoor hij in 1810 patent aanvroeg. Dit is het soort harp dat vandaag de dag het meest gangbaar is.

Fabriek[bewerken | brontekst bewerken]

De fabriek van Erardpiano's was in Parijs gevestigd. In 1959 ging deze een fusie aan met Gaveau en in 1960 met Pleyel. Deze Gaveau-Pleyel-Érardfabriek werd in 1970 overgenomen door Wilhelm Schimmel uit Braunschweig, wiens bedrijf al sinds 1885 actief was op de pianomarkt. Het nieuwe bedrijf heet vanaf 1971 de Schimmel Company.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]