SønderjyskE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
SønderjyskE
Naam Sønderjysk Elitesport
Opgericht 1906
Stadion Haderslev Fodboldstadion
Capaciteit 10.000
Voorzitter Ole Daugbjerg
Trainer Vlag van Denemarken Lars Søndergaard
Competitie SAS Ligaen
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Portaal  Portaalicoon   Voetbal
IJshockeyhal van SønderjyskE

SønderjyskE is een Deense sportclub in Zuid-Jutland. Op 1 januari 2004 werd SønderjyskE de overkoepelende professionele afdeling van vijf verenigingen die elk in hun tak van sport tot de elite behoorden.

De vijf verenigingen waren Haderslev FK (mannenvoetbal), Vojens BI (damesvoetbal), TM Tønder (herenhandbal), Sønderjysk HK uit Aabenraa (dameshandbal) en Vojens IK (ijshockey). Na het seizoen 2005/06 trad TM Tønder uit het samenwerkingsverband en trad HF Sønderborg toe. De volledige naam is Sønderjysk Elitesport wat Deens is voor Zuid-Jutlandse Elitesport. De voetbalafdeling speelt zijn wedstrijden in Haderslev.

Geschiedenis[bewerken]

De voetbalclub Haderslev FK werd in 1906 opgericht. In 2000 werd de club vicekampioen in de tweede klasse en promoveerde zo voor het eerst naar de hoogste klasse. Tijdens de winterstop veranderde de club de naam in HFK Sønderjylland. De club werd laatste met 11 punten. In 2004 vond de fusie plaats. Dit werd gedaan om één grote club te creëren voor de regio Zuid-Jutland, dit zou meer sponsors aantrekken en de sportieve ontwikkeling van de regio bevorderen.

In 2005 wierp dit al zijn vruchten af en de club werd kampioen van de 1. division en promoveerde naar de SAS Ligaen. Het tweede seizoen in de hoogste klasse liep niet goed af. De club eindigde voorlaatste en liet enkel Aarhus GF achter zich en degradeerde. In 2006/07 werd de club derde, achter Aarhus GF, en miste zo de onmiddellijk terugkeer. Sinds 2008 komt SønderjyskE weer uit in de SAS Ligaen.

Erelijst[bewerken]

2005

Bekende (oud-)spelers[bewerken]

Externe link[bewerken]