S.A. Ateliers de Construction de J.J. Gilain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Dit artikel mist bronnen. Mogelijk is gebruikgemaakt van (o.a.) Het brouwbulletin van het Mout- & Brouwhuis de Snoek.
Zie ook Ateliers de Construction Mécaniques de Tirlemont en Ateliers Belges Réunis en Ateliers de la Dyle.

De S.A. Ateliers de Construction de J.J. Gilain werd in Tienen opgericht op 15 december 1879 door Jacques-Joseph Gilain (1792-1863), een ingenieur die oorspronkelijk uit Dinant kwam.

De werkplaats kwam voort uit een in 1865 opgerichte breiwerkfabriek, waarvoor een stoommachine werd aangeschaft. Gilain verbeterde deze en kreeg van andere fabrieken uit de regio de vraag of hij hun stoommachines kon verbeteren. Hieruit ontstonden de werkplaatsen die tussen 1905 en 1922 niet alleen spoorwegmaterieel zouden maken, maar ook stoomtreinen. Twee van deze treinen zijn nog bewaard gebleven: Lokomotief 41.195 van het type 41 op de stelplaats Haine-Saint-Pierre en buurtspoorweglocomotief Gilain 1000 Albert van het type 14 in het Vlaams Tram- en Autobusmuseum.

De firma zou in de jaren dertig in financiële problemen komen en werd op 30 april 1934 omgevormd tot de Ateliers de Construction Mécaniques de Tirlemont (ACMT). In Tienen is de naam Gilain nog altijd terug te vinden als de straatnaam Gilainstraat.