S. N. Goenka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

S.N. Goenka (30 januari 192429 september 2013) was een leraar in de Vipassana meditatie en leerling van Sayagyi U Ba Khin (Birma, 1899–1971).[1]

Biografie[bewerken]

Hoewel van Indiase afkomst is S.N. Goenka geboren en getogen in Birma waar hij na de Tweede Wereldoorlog zich ontwikkelde tot een van de grootste industriëlen van het land. Goenka leed aan zware migraineaanvallen en zocht zowel bij de reguliere als de alternatieve geneeswijze naar een oplossing, iets wat niet lukte. Alleen met zware medicatie kon hij zijn migraine verlichten. Om die reden kwam hij bij het International Meditation Centre (I.M.C.) in Rangoon terecht waar U Ba Khin 10-daagse Vipassana meditatie retraites gaf. Door de techniek van Vipassana te beoefenen werd het aantal en de intensiteit van de migraine aanvallen minder en Goenka besloot een leerling van U Ba Khin te worden. Na 14 jaar aan studie, meditatie en begeleiding keerde Goenka terug naar India waar familie vroeg of hij een retraite wilde gaan geven. Zijn eerste 10-daagse retraite gaf hij aan 12 personen waaronder zijn ouders. Nadien heeft Goenka honderden retraites gegeven en in 1982 begon hij met het opleiden van assistent leraren. Wereldwijd zijn er nu meer dan honderd[2] meditatie centra die de Vipassana aanbieden zoals onderwezen door Goenka.

Vipassana meditatie[bewerken]

Vipassana is een meditatietechniek ontwikkeld en onderwezen door Gautama de Boeddha (563 – 483 voor Chr.). De Vipassana techniek staat zelf uitgeschreven in de Maha Satipatthana Sutta. Wereldwijd zijn er meerdere organisaties en leraren die de Vipassana aanbieden.

Transformatieprocessen[bewerken]

Vipassana leidt tot panna, wijsheid of inzicht. S.N. Goenka onderscheidt drie transformatie-processen in het verkrijgen van panna:

De 1e transformatie 
Het komen tot suta mayã pañña. Dan opent zich de ontvankelijkheid voor de wijsheid die ligt in de culturele verworvenheden. Men gaat van letterlijke interpretaties naar symbolische diepere rationele kennis. Die kan vervolgens tot een innerlijke herkenning komen. Deze herkenning kan een bepaalde rust teweegbrengen.
De 2e transformatie 
Het komen tot cintã-mayã pañña. Vanuit de rust van herkenning ontstaat geleidelijk wijs handelen. Men stelt dat dan het inzicht ontstaat in de eigen goede en slechte eigenschappen, en tevens het inzicht dat de blokkades (Sanskriet: kalapa Pali: "Sankara") binnen in een mens de veroorzakers zijn van zijn onrust. Volgens het theravada-boeddhisme is de enige manier om deze blokkades in de mens weg te halen het terugnemen van de projectie van het eigen onvermogen op anderen.
De 3e transformatie 
Het komen tot bhãvanã-mayã pañña. Hoe meer blokkades worden geneutraliseerd, hoe minder veroorzakers van onrust er overblijven. Dit levert een verstilling op die toegang biedt tot diepere psychologische lagen, waardoor door ervaring een zelfverworven wijsheid ontstaat die duurzaam is.

Retraites in de gevangenis[bewerken]

‘Doing Time, Doing Vipassana’ is een documentaire[3] over een 10 daagse Vipassana retraite welk Goenka heeft gegeven in Tihar gevangenis in India aan 1.000 gevangenen. 'The Dhamma Brothers' is een andere documentaire[4][5] over een retraite gegeven in de Donaldson Correctional Facility in Bessemer, Alabama, Verenigde Staten. De film volgt 4 veroordeelde moordenaars en hoe zij de meditatie ervaren. In India worden nu op reguliere basis retraites gegeven in gevangenen. Ook ambtenaren krijgen eens in de vijf jaar verlof om een 10-daagse retraite te gaan volgen. Volgens niet bevestigde bronnen zou zowel de recidive bij gevangene als ook de corruptie onder invloed van de meditaties verminderen.

Neutrale benadering[bewerken]

De retraites van S.N. Goenka worden als de meest neutraal maar ook als het meest streng ervaren. Daar waar andere de Vipassana zien vanuit een boeddhistisch perspectief doet Goenka (die zelf een Hindoeïst) is niet. In een interview met William Hart beantwoordde Goenka de vraag:

U hebt het steeds over de Boeddha. Onderwijst u het boeddhisme?

met:

Ik hou me niet bezig met '-ismes'. Ik onderwijs de Dhamma, dat is wat de Boeddha heeft onderwezen. Hij heeft nooit enig '- isme' of een sektarische doctrine onderwezen. Hij leerde iets waar mensen van iedere achtergrond hun voordeel mee kon doen: een kunst om te leven. [6]

In zijn meditatiecentra komen geen relikwien voor en de gehele aankleding is zeer sober en neutraal. Gedurende de 10 dagen zijn de mannen strikt gescheiden van de vrouwen en mag er geen enkel onderling contact zijn, zowel communicatief als fysiek. Omdat er geen loopmeditatie wordt gegeven zijn er gedurende de dag 10,5 uur aan meditatie.

De retraites worden overal ter wereld zo homogeen mogelijk gebracht. Het programma en dagindeling is overal gelijk, de inrichting van de meditatiezaal, slaap- en eetruimte zijn aan voorwaarden gebonden. Het menu ligt (zo mogelijk) per dag vast en de meditatiesessies en dharmalezingen worden op band gegeven, ingesproken door Goenka. van tevoren ligt vast op welk moment welke band gedraaid wordt en ook dit is overal hetzelfde. Zodoende ziet een 10 daagse Vipassana retraite in Egypte hetzelfde uit als in Cambodja of België.

Externe links[bewerken]

  • Goenka, S.N. (1989). Come, People of the World: Translations of selected Hindi couplets. Vipassana Research Institute, Igatpuri, India.
  • Goenka, S.N. (1994). The Gracious Flow of Dharma. Vipassana Research Institute, Igatpuri, India.
  • Goenka, S.N. (1998). Satipatthana Sutta Discourses: Talks from a course in Mahā-satipatthāna Sutta (condensed by Patrick Given-Wilson). Vipassana Research Publications, Seattle, USA. 104 pages, English/Pāli ISBN 0-9649484-2-7
  • Goenka, S.N. (2000). The Discourse Summaries: Talks from a Ten-day Course in Vipassana Meditation. Pariyatti Publishing. ISBN 1928706096
  • Goenka, S.N. (2003). For the Benefit of Many: Talks and Answers to Questions from Vipassana Students 1983-2000 (Second Edition). Vipassana Research Institute. ISBN 81-7414-230-4
  • Goenka, S.N. (2004). 50 Years of Dhamma Service. Vipassana Research Institute. ISBN 81-7414-256-8
  • Goenka, S.N. (2006). The Gem Set in Gold. Vipassana Research Publications, USA. ISBN 978-1-928706-29-8, ISBN 1-928706-29-0.