SABIC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
الشركة السعودية للصناعات الأساسية
Logo
Oprichting 1976
Sleutelfiguren Yousef Abdullah Al-Benyan CEO
Hoofdkantoor Riyad, Saoedi-Arabië
Werknemers 40.000 (2015)[1]
Moederonderneming
Producten Petrochemie
Industrie chemische industrie
Omzet/jaar US$ 39,5 miljard (2015)[1]
Winst/jaar US$ 5 miljard (2015)[1]
Website www.sabic.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Europees hoofdkantoor SABIC in Sittard

SABIC, gevestigd in Riyad (Saoedi-Arabië), is de grootste petrochemische onderneming van het Midden-Oosten. De naam SABIC staat voor Saudi Arabian Basic Industries Corporation. Het is de grootste beursgenoteerde onderneming van Saoedi-Arabië. Saudi Aramco heeft 70% van de aandelen in handen, de overige 30% is eigendom van beleggers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

SABIC werd in 1976 opgericht. Een van de doeleinden was om het aardgas, dat vrijkwam op de Saoedische olievelden en tot dan toe werd afgefakkeld, in te zetten voor de productie van kunststoffen. Aldus ontstond onder meer een reusachtig chemisch complex in Jubail. Het bedrijf ging vanaf eind jaren 70 van de 20e eeuw joint ventures aan, eerst met kleinere ondernemingen uit Taiwan en Japan, later ook met de chemiedochters van ExxonMobil en Shell, alsmede met Sinopec. Vervolgens werden ook tal van overnames gedaan, waaronder petrochemische activiteiten van DSM in 2002[2] en de chemische divisie van General Electric in 2007. Op deze wijze trad men in de wereld van de hoogwaardige kunststoffen.

Het bedrijf groeit sterk en in 2009 was het qua omzet reeds het vierde chemieconcern ter wereld. Slechts BASF, Dow Chemical en ExxonMobil zijn groter, het Chinese Sinopec staat op de vijfde plaats.

Medio 2020 kocht Saudi Aramco een aandelenbelang van 70% in SABIC. Saudi Aramco betaalde hier US$ 69 miljard voor en beschouwt de koop als een belangrijke stap in de ontwikkeling als grote speler in de chemische sector.[3]

Europa[bewerken | brontekst bewerken]

SABIC Europe BV in Sittard is een dochteronderneming van SABIC en omvat alle SABIC-activiteiten in Europa. Deze activiteiten zijn overgenomen van DSM in 2002. Er is een nieuw hoofdkantoor gebouwd op Kantorenpark Sittard.

In Europa bestonden reeds drie grote productielocaties, op Chemelot in Geleen (Nederland), Gelsenkirchen (Duitsland) en in Wilton/Teesside (Engeland). Er werken ongeveer 2.300 mensen in Europa voor het concern. Medio 2007 zijn ook de vestigingen van GE Plastics in Bergen op Zoom en Cartagena overgenomen. Sindsdien werken alleen al in Nederland ongeveer 3.200 mensen bij SABIC, de helft in Sittard (hoofdkantoor) en Geleen (Chemelot), de andere helft in Bergen op Zoom.

In Genk werd eind 2009 een nieuwe compounderingsfabriek in gebruik genomen. Er werken 70-80 mensen. Hier worden samengestelde kunststofkorrels voor de auto-industrie vervaardigd, waaronder Stamax, een met glasvezel versterkte kunststofkorrel.

Productiecapaciteit Geleen[bewerken | brontekst bewerken]

In Geleen is op het Chemelot-terrein een grote capaciteit aanwezig voor de volgende basisproducten:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]