SASOL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
SASOL
Tankstation van SASOL in Boksburg
Oprichting 1950
Sleutelfiguren Pat Davies (CEO)[1]
Hoofdkantoor Johannesburg, Zuid-Afrika
Werknemers 33.928 (2008)
Industrie olie-industrie
Omzet/jaar 129,9 miljard ZAR (2008)[2]
Winst/jaar 23,5 miljard ZAR
Website Sasol
Portaal  Portaalicoon   Economie

SASOL (oorspronkelijk: Suid-Afrikaanse Steenkool-, Olie- en Gasmaatskappy, tegenwoordig South African Synthetic Oil Limited) is een internationaal opererend Zuid-Afrikaans chemiebedrijf. SASOL heeft zijn zetel in Johannesburg en is het op een na grootste bedrijf van Zuid-Afrika. SASOL is in 1950 opgericht en had in 2009 wereldwijd 28.000 mensen in dienst.

De belangrijkste activiteit in Zuid-Afrika is de verwerking van steenkool en aardgas tot benzine via kolenvergassing en de Fischer-Tropsch-methode. Per jaar wordt ruim 40 miljoen ton steenkool omgezet. SASOL biedt daarnaast een breed pakket van chemische producten aan waaronder polymeren, oplosmiddelen en olefines. De belangrijkste Zuid-Afrikaanse vestigingsplaatsen zijn de steden Sasolburg en Secunda. Beide steden zijn gebouwd als woonplaats voor medewerkers van SASOL.

Na het jaar 2000 is SASOL zich gaan richten op internationale expansie, waaronder gaswinning in Mozambique en een fabriek in Qatar waar aardgas wordt omgezet in vloeibare brandstoffen, met name dieselolie. Dit beleid heeft geresulteerd in een minder afhankelijke positie van Zuid-Afrika. In 2008 werd bijna de helft van de totale omzet behaald in internationale markten. De vestiging in Zuid-Afrika levert in 2008 nog wel de belangrijkste bijdrage aan de winst met een aandeel van bijna 80%. Buiten Zuid-Afrika telt de onderneming ruim 6000 werknemers, ofwel 18% van het totaal. Onder de Zuid-Afrikaanse regelgeving van Black Economic Empowerment zijn 10% van de aandelen in handen van zwarte medewerkers, aandeelhouders en belangengroepen.

Zie de categorie Sasol van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.