SBS6

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf SBS 6)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SBS6
SBS6-logo-2018.png
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep Talpa TV
Programmadirecteur Karin de Groot / Peter de Mönnink (Talpa)
Startdatum 28 augustus 1995
Omroepsoort Commerciële omroep
Genre Amusement
Films
Series
Sport
Actualiteit
Marktaandeel 7,4% (2017)
Adres SBS6
Rietlandpark 333
1019 DW Amsterdam
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

SBS6, oorspronkelijk de afkorting van Scandinavian Broadcasting System 6, is een Nederlandse commerciële televisiezender, was van 29 juli 2011 tot 19 juli 2017 onderdeel van het Finse Sanoma (67%) en Talpa Holding (33%). Per 19 juli is de zender via Talpa TV (voorh. SBS Broadcasting BV) voor 100% onderdeel van Talpa Network van John de Mol.

Naast SBS6 maken ook de zenders NET 5, Veronica en SBS9 en het productiebedrijf SBS Productions deel uit van Talpa TV. Van juli 2003 tot 17 juli 2017 maakte ook de Veronica Uitgeverij (verantwoordelijk voor onder andere Veronica Magazine) deel uit van SBS Broadcasting. SBS6 zendt sinds 28 augustus 1995 uit. De zender is via de kabel, interactieve televisie, digitenne of schotelantenne in ongeveer 6,8 miljoen huishoudens te ontvangen. Tijdens de najaarspresentatie in 2014 werd bekendgemaakt dat SBS een extra zender kreeg met de naam SBS9, die zich profileert met het uitzenden van films en series.

Geschiedenis[bewerken]

Begin jaren[bewerken]

In de begindagen richtte SBS6 zich voornamelijk op een mannelijk en jong publiek, met veel series, films, reality-tv en seks. Bekende programma's waren Over de roooie (met Wendy van Dijk en Matthias Scholten), Actienieuws, De Nachtrijder (met Irene van de Laar), Jerry Springer, De heetste plekjes van Nederland, Over Seks gesproken (met Goedele Liekens) en Breekijzer (met Pieter Storms). Ook de dagelijkse Nederlandse soapserie Goudkust werd tussen 1996 en 1999 op SBS6 uitgezonden. Daarnaast stond de zender in het begin bekend als een volkszender.

Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een brede familiezender.[1] Ondanks dit probeert de zender nog wel wat volkse karakteristieken te behouden. In 2013 begon de zender met het programma Bloed, Zweet & Tranen, waarbij de nieuwe volkszanger(es) van Nederland wordt gezocht.[2]

Hedendaags profileert SBS6 zich als een gezinszender met informatieve (nieuws)programma's, (groot) amusement, speelfilms en enkele series. Een van de best bekeken programma's van SBS6 is Hart van Nederland, met gemiddeld een miljoen kijkers per dag. Ook besteedt de zender aandacht aan sport, met name voetbal (Nederlands elftal en sinds september 2015 de UEFA Champions League). Sinds 2008 besteedt de zender aandacht aan religie, door kerkdiensten van David Maasbach uit te zenden op zondag.

SBS6 is de laatste jaren opgeklommen tot de nummer drie onder de Nederlandse tv-zenders, na NPO 1 en RTL 4. In 2016 bedroeg het avondaandeel 9,8 procent,[3] net als in 2015.

Vernieuwing[bewerken]

Sinds begin 2018 is SBS6 bezig met een vernieuwing van de zender. Zo werd het logo en de huisstijl van de zender veranderd, het prominente rood werd ingewisseld voor licht blauw.[4] Daarnaast werden bekende programma's It Takes 2 en Dance Dance Dance van RTL 4 overgenomen.[5][6] Tevens werden diverse grote namen van zenders zoals RTL 4 en BNNVARA binnen gehaald als nieuwe presentatoren voor SBS6 waaronder: Shelly Sterk, Jan Versteegh, Albert Verlinde, Johnny de Mol en Gordon.[7][8][9][10][11]

In 2019 werden ook het programma Miljoenenjacht en de presentatoren Jandino Asporaat, Wendy van Dijk en Linda de Mol naar SBS6 gehaald.[12][13][14][15] Tevens werden hierdoor vaste presentatoren Piet Paulusma en Rob Geus die 23 jaar en 18 jaar voor de zender werkte ontslagen.[16][17]

Presentatoren[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van presentatoren van SBS6 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Programma's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van programma's van SBS6 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Beluister

(info)