SCL Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

SCL (Strategic Communication Laboratories) Group is een privaat Brits bedrijf voor gedragsonderzoek en strategische communicatie.

In de V.S. is SCL Group actief onder de naam Cambridge Analytica. Het bedrijf past datamining en data-analyse toe om het gedrag van de doelgroepen van haar opdrachtgevers te beïnvloeden. Gebaseerd op resultaten van die technieken, worden communicaties specifiek gericht op sleuteldoelgroepen met de bedoeling om hun gedrag te wijzigen overeenkomstig het doel van SCL's klant. Het bedrijf omschrijft zichzelf als een “wereldwijd verkiezingsmanagement agentschap."

Geschiedenis[bewerken]

In 1990 richtte Nigel Oakes, die een achtergrond had in in t.v.-productie en marketing in Londen het Behavioural Dynamics Institute (BDI) op als een onderzoeksinstituut voor strategische communicatie. Het bestuderen van het gedrag van massa's en het veranderen daarvan was in 1993 voor hem aanleiding om de Strategic Communication Laboratories te stichten. Oakes ging ervan uit dat de toepassing van de inzichten van de psychologen en antropologen van BDI meer succes zou opleveren dan de traditionele marketingmethoden. BDI is een non-profit dochter van SCL Group.

Activiteiten[bewerken]

Na een eerste commercieel succes, breidde SCL Group haar activiteiten uit naar militaire en politieke arena’s. Het bedrijf wordt in verband gebracht met campagnes om desinformatie te verspreiden en het tot stand brengen van gerichte beïnvloeding van kiezers. Volgens haar website nam SCL Group sinds 1994 deel aan meer dan 25 internationale campagnes. Vanaf 2009 is het bedrijf daarnaast begonnen met het uitrollen van haar operaties voor rampenbestrijding en ziektepreventie.

SCL Group’s betrokkenheid in het politieke domein speelde zich in eerste instantie af in de ontwikkelingsomgeving, waar militairen en politici de processen toepassen om de publieke opinie en de politieke wil te beïnvloeden of te manipuleren.

Ze gebruikten, zogenaamde “psy ops” om inzicht te verkrijgen in het gedachtegoed van doelgroepen. SCL Group claimt erin geslaagd te zijn om coups uit te lokken.

Volgens haar website heeft SCL Group verkiezingsuitslagen beïnvloed in onder andere Italië, Letland, Oekraïne, Albanië, Roemenië, Zuid-Afrika, Nigeria, Kenia, Mauritius, India, Indonesië, Thailand, Taiwan, Colombia, Antigua en Trinidad & Tobago.

SCL Group claimt dat haar methodologie is goedgekeurd dan wel bekrachtigd is door o.a. (federale) regeringsinstanties van het V.K. en de V.S..

Cambridge Analytica[bewerken]

SCL Group richtte Cambridge Analytica op om een rol spelen tijdens de verkiezingsprocessen in de Verenigde Staten. Het bedrijf betrad de Amerikaanse markt in 2012 en was in 2014 betrokken bij 44 tussentijdse verkiezingen resp. op niveau van het Congres, de Senaat en de onderscheiden staten. In 2015 werd bekend dat het bedrijf voor de voorverkiezingen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016 was ingehuurd door de Republikeinse Partij, primair ten dienste van kandidaat Ted Cruz. In CA is fors geïnvesteerd door de hedge fund miljardair Robert Mercer, een belangrijk supporter van Ted Cruz en Donald Trump.

Externe relaties[bewerken]