Naar inhoud springen

SC Cambuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
SC Cambuur
SC Cambuur
Naam Sportclub Cambuur
Opgericht 19 juni 1964
Plaats Leeuwarden
Stadion Cambuurstadion
Capaciteit 10.250
Voorzitter Vlag van Nederland Johan Schikker[1]
Eigenaar Stichting Beheer Cambuur Leeuwarden
Algemeen directeur Vlag van Nederland Ard de Graaf
Technisch directeur Vlag van Nederland Lars Lambooij
Trainer Vlag van Nederland Henk de Jong
(Hoofd)sponsor Bouwgroep Dijkstra Draisma
Kledingmerk Adidas
Begroting € 9 miljoen[2]
Competitie Vlag van Nederland Keuken Kampioen Divisie (2023/24)
Website cambuur.nl
Thuis
Uit
Geldig voor 2023/24
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

SC Cambuur, kortweg Cambuur, is een professionele Nederlandse voetbalclub uit Leeuwarden. De club is opgericht in 1964 ter vervanging van het naar de amateurs teruggekeerde VV Leeuwarden. SC Cambuur speelt in de kleuren geel en blauw. De thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Cambuurstadion, dat een capaciteit heeft van 10.250. De club wist in haar bestaan viermaal te promoveren naar de Eredivisie, echter is het in 2023 weer gedegradeerd en speelt het vanaf seizoen 2023/24 weer in de Keuken Kampioen Divisie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1964 werd SC Cambuur als profclub opgericht ter vervanging van het naar de amateurs teruggekeerde VV Leeuwarden. Initiatiefnemer om een nieuwe club te stichten was Sietse Westra, die van 1964 tot 1969 ook de manager van de club was. Al meteen in het eerste jaar wist de nieuw opgerichte club promotie naar de Eerste divisie af te dwingen.

Het eerste seizoen in de Eredivisie eindigde Cambuur op de veertiende plaats. Het Eredivisieavontuur duurde echter kort, want het seizoen daarop eindigde de club uit Leeuwarden op de achttiende plaats, wat degradatie naar de Eerste divisie betekende. In 1998 maakte Cambuur via de nacompetitie de terugkeer naar de Eredivisie en ook dit avontuur duurde twee jaar.

Sindsdien speelde Cambuur dertien jaar lang in de Eerste divisie, waar het zowel sportief als financieel veel problemen kende. Het eerste seizoen dat de club weer in de Eerste divisie speelde, eindigde het als vierde. Vervolgens ging het op sportief en financieel gebied bergafwaarts. Een faillissement dreigde voor de club, maar dit werd ternauwernood voorkomen. Het dieptepunt kende Cambuur in het seizoen 2007/08, toen de club als zeventiende eindigde. Daarna kwam de ommekeer.

Wegens een dreigend faillissement in 2006 is het Cambuurstadion als onderpand gebruikt voor de zogenaamde ´Old boys´ die in ruil daarvoor garant gingen staan voor de schuld van de club. Hiermee is het faillissement voorkomen. Bij verkoop van het stadion wordt de schuld weggewerkt. Sindsdien worden de ´Old boys´, vijf Leeuwarder zakenlieden maar bovenal vrienden en fervent Cambuursupporters, gezien als dé redders van de club. Dit waren Wiebrand van der Meer, Jan Riedstra, Klaas Buwalda, Wim Sleijfer en Dirk Hoekstra, ook wel de Bierhuisgroep genoemd, daar de vier vrienden elkaar regelmatig in het gelijknamige café in het centrum van Leeuwarden ontmoetten.[3] De bijnaam ´Old Boys´ hebben de heren gekregen als verwijzing naar het zogenaamde Old boys network. Zij stelden in 2006 een nieuwe algemeen directeur aan: Alex Pama kwam vanuit de Verenigde Staten naar Leeuwarden. Onder zijn leiding maakte de club een opmars op sportief gebied, maar financieel bleef het moeizaam gaan na de surseance van betaling. In januari 2011 werd Pama vanwege de financiële wanorde ontslagen. Cambuur was wederom in financieel zwaar weer beland door het uitblijven van de Leyten (stadion verkoop) gelden. Gerald van den Belt, in 2009 door de RvC aangesteld als financieel directeur, werd benoemd als Algemeen Directeur. Van den Belt saneerde de schulden grotendeels en zorgde ervoor dat Cambuur financieel weer redelijk gezond werd.

In de daaropvolgende seizoenen eindigden de Leeuwarders in de top van de Eerste divisie. Nadat het via de nacompetitie in die periode een aantal keer net niet promoveerde, werd de Leeuwarder club in het seizoen 2012/13 kampioen van de Eerste divisie. Daarmee dwong het directe promotie naar de Eredivisie af.

Op dinsdag 1 april 2014 kwam een groep van 150 supporters bij het stadion, waarvan 30 het stadion binnendrongen, omdat zij vonden dat hun trainer Lodeweges, die had gezegd het volgende seizoen bij rivaal sc Heerenveen te gaan werken, weg moest.[4] Hij werd opgevolgd door Henk de Jong. Met de Jong werd Cambuur in het seizoen 2014/15 twaalfde in de Eredivisie. Dit deed het met elf zeges, 41 punten en 46 doelpunten, alle drie nieuwe clubrecords. Zowel de eindklassering als de beperking van het aantal nederlagen (vijftien) in de Eredivisie waren evenaringen van clubrecords.[5]. Op dinsdag 9 februari 2016 kondigde Henk de Jong zijn vertrek als hoofdtrainer aan.[6] Op 1 mei 2016 degradeerde Cambuur uit de Eredivisie. Dit werd die dag middels een met 6-2 verloren wedstrijd uit bij PSV definitief. Daarmee kwam een einde aan een periode van drie seizoenen achter elkaar op het hoogste niveau, de langste in de geschiedenis van Cambuur.

Het seizoen 2016/17 was nog amper begonnen of Marcel Keizer maakte bekend dat hij naar Ajax ging waar hij trainer zou worden van Jong Ajax dat net als Cambuur uit kwam in de Eerste divisie. Een paar weken later werd Rob Maas gepresenteerd die een zeer teleurstellend seizoen bij Vitesse achter de rug had. Onder leiding van Maas kende Cambuur een zeer stroeve start van de competitie. In oktober werd hij dan ook ontslagen en naar aanleiding daarvan stapte technisch directeur Henry van der Vegt ook op.

Al snel werd bekend dat Gerald van den Belt terug zou keren als technisch en financieel directeur. In eerste instantie was van den Belt gehaald voor het nieuwe stadion. Assistent trainers Sipke Hulshoff en Arne Slot namen de functie van hoofdtrainer op zich. Onder leiding van het duo vond Cambuur de weg naar boven en behaalde het twee historische overwinningen op Ajax en FC Utrecht, waarmee Cambuur zich voor het eerst in de clubhistorie plaatste voor de halve finale van de KNVB Beker. Hierin was AZ na strafschoppen te sterk voor de ploeg van Hulshof en Slot.

In het seizoen 2019/20 eindigde Cambuur op de eerste plaats, maar werd het seizoen nietig verklaard door de KNVB wegens de coronacrisis. Het opvolgende seizoen van 2020/2021 werd de officiële kampioenstitel alsnog behaald met 15 punten voorsprong op de nummer twee. Cambuur schreef geschiedenis in de Eerste Divisie, met in totaal 92 punten en 3 periodetitels in 1 seizoen.

In het seizoen 2022/23 schreef Cambuur geschiedenis door op 1 oktober 2022 voor het eerst in de clubhistorie een wedstrijd van PSV te winnen. De Leeuwarders wonnen, in eigen stadion, met 3-0 van de toenmalige koploper.[7][8]

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1965: Kampioen Tweede divisie
 • 1992: Kampioen Eerste divisie
 • 2013: Kampioen Eerste divisie
 • 2021: Kampioen Eerste divisie

Clubcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Cambuur en het Cambuursterpad liggen ten oosten van het centrum van Leeuwarden op deze kaart uit 1866

De naam SC Cambuur komt voort uit de naam van de wijk waar het sportpark is gelegen: de Cambuursterhoek, ook wel het Cambuurkwartier genoemd. De wijk is op haar beurt vernoemd naar de middeleeuwse adellijke familie de Van Cammingha's, die hun burcht hadden op de plek waar nu ongeveer het stadion staat. Het clubembleem van SC Cambuur is een gemoderniseerde variant van het familieschild van de Van Cammingha's, verwijzend naar de rijke historie van zowel de naam als de locatie.

[bewerken | brontekst bewerken]

Het clubwapen is als volgt te omschrijven: een geel wapenschild met een liggend rood hert, de voorpoten uitgestrekt. Vergezeld met drie zwarte kammen met elk twee rijen tanden: twee kammen van boven en één kam van onderen. De kammen in het schild zijn zogenaamde sprekende wapens, oftewel wapens waarvan de afbeelding verwijst naar de naam van de drager ervan.

Tenue[bewerken | brontekst bewerken]

Het tenue van SC Cambuur bestaat uit een geel shirt, blauwe broek en gele kousen. Geel en blauw zijn de kleuren van de stad Leeuwarden. De Leeuwarder vlag bestaat uit vier horizontale banen: blauw, geel, blauw en geel.

Supporters[bewerken | brontekst bewerken]

Leeuwarden heeft een fanatieke supportersschare. SC Cambuur beschikt, net als veel andere Nederlandse volksclubs, over een harde kern, de MI-side. Deze side is door enkele fanatieke Cambuursupporters in 1979 opgericht. De naam MI-side komt voort uit de beide straatnamen aan de korte zijdes van het stadion, M voor Marathonstraat (huidige Coopmansstraat) en I voor Insulindestraat. In de begintijden verhuisde de side iedere helft van tribune, zodat ze iedere keer van achter het doel van de tegenstander hun team konden aanmoedigden. Later verbleef de MI-side alleen nog op de, toen nog, overdekte zuidelijke sta-tribune. Midden jaren 90, na de verbouw van het stadion, situeerde een kleine groep van de MI-side zich op de nieuwe noordelijke overdekte zittribune, alwaar de side uitgroeide tot wat die nu is.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Clublied[bewerken | brontekst bewerken]

Het onofficiële clublied van SC Cambuur is 't Woanskip van Leeuwarder zangeres Anneke Douma, origineel in 1983 uitgebracht door Irish Stew en later gecoverd door Anneke Douma. Begin jaren 90 werd het lied door enkele Cambuursupporters geadopteerd. Sindsdien wordt het door de supporters als onofficieel clublied gezongen, vaak net voor de wedstrijd en bij iedere goal van SC Cambuur. 't Woanskip is vergelijkbaar met clubliederen als 'I'm gonna be (500 miles)' van Hibernian FC en 'I'm Forever Blowing Bubbles' van West Ham United: door het zingen van 't Woanskip identificeren de supporters van SC Cambuur zich met hun club.

Stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Cambuurstadion[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Cambuurstadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Vol stadion bij SC Cambuur - AZ Alkmaar (KNVB-beker 2007/2008)

SC Cambuur had met het stadion aan het Cambuurplein een van de grootste stadions in de Eerste divisie en is gebouwd in Engelse stijl, met vier overdekte tribunes.

Het stadion dateert van 1936. Op 12 september 1936 wordt het Gemeentelijk Sportpark Cambuur officieel in gebruik genomen. Op dat moment was er op de sportvelden en parkeerfaciliteiten na, alleen een hoofdtribune. In 1949 komen daar twee onoverdekte staantribunes en 1 onoverdekte zittribune bij, waarmee de capaciteit van het stadion is toegenomen tot 14.000 toeschouwers. In 1961 wordt de lichtinstallatie in gebruik genomen, een unicum voor die tijd. Niet voor niets is Philips Sport Vereniging (PSV) de tegenstander van VV Leeuwarden in de openingswedstrijd.

In 1980 worden twee overdekte tribunes gebouwd. De onoverdekte staantribune aan de zuidzijde -korte zijde- aan de Insulindestraat, wordt vervangen door een overdekte staantribune. Deze is vanaf die dag betere bekend als de Zuid-tribune. De onoverdekte staantribune aan de oostzijde -lange zijde- wordt vervangen door een overdekte zittribune. Deze wordt vanaf toen de Oost-tribune genoemd. Van het oorspronkelijke stadion is dan alleen nog de hoofdtribune bewaard gebleven. Deze is in 1995 vervangen door een nieuwe overdekte zittribune (over de hele lengte), die vanaf die dag beter bekendstaat als West-tribune. Daarnaast is de onoverdekte staantribune aan de noordzijde (korte zijde, aan de voormalige Marathonstraat) vervangen door een overdekte zittribune. Vanaf 1994 zijn er geen ingrijpende wijzigingen geweest in het Cambuurstadion. Het stadion heeft op dat moment een capaciteit voor 13.500 supporters.

Tussen 2003 en 2006 zijn gefaseerd de rode en witte stoeltjes op de West- en Noordtribune vervangen door gele en blauwe stoeltjes.

Jarenlang voetbalde SC Cambuur op een echt grasveld. In de loop der jaren werd de kwaliteit van het gras echter steeds slechter. De club probeerde dit probleem te verhelpen via een nieuw drainagesysteem. Toch werd in 2005 voor kunstgras gekozen: dat van Edelgrass uit Genemuiden. Het kunstgras heeft Cambuur echter niet gebracht wat was gehoopt, en na klachten van spelers en problemen met de kwaliteit werd in 2008 besloten om het kunstgras weer te vervangen door `regulier´ gras. Vanaf de start van seizoen 2008/09 speelt Cambuur weer op een gewone grasmat.

In de zomer van 2009 werd het uitvak verplaatst van de Noord- naar de Oost-tribune, waarmee per 7 augustus 2009 het aantal permanente zitplaatsen op 10.400 kwam. Tijdens de play-offwedstrijden in het seizoen 2008/09 speelde Cambuur viermaal in twee weken tijd voor een volledig uitverkocht stadion. Ook koos de club ervoor om een noodtribune voor de West-tribune te zetten, waardoor de capaciteit tijdelijk op 10.500 plaatsen kwam.

Kooi Stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Kooi Stadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In juni 2009 heeft SC Cambuur plannen gepresenteerd aan de gemeente Leeuwarden voor de bouw van een nieuw stadion achter de WTC Expo (= de voormalige Frieslandhallen). Dit stadion zal in eerste instantie een capaciteit krijgen voor 12.000 toeschouwers, maar waar ook is voorzien in een eerste uitbreiding (ook tijdens de bouw als SC Cambuur tussentijds zou promoveren, wat uiteindelijk ook gebeurde) naar een capaciteit van 16.000 toeschouwers. Het was de bedoeling dat het nieuwe stadion in gebruik werd genomen in de loop van 2013, maar dit plan ging uiteindelijk niet door. Op 3 mei 2013 werd SC Cambuur kampioen in de Jupiler League waardoor de club na 13 jaar weer in de Eredivisie ging spelen.

Op 2 november 2013 maakt Cambuur de hernieuwde plannen voor een nieuw stadion bekend. Het moet ongeveer €25 miljoen gaan kosten en in 2016 operationeel zijn. Het stadion, dat bij voorkeur achter het WTC-complex gebouwd moet worden, moet een capaciteit krijgen van 15.000 toeschouwers. ,,Het plan heeft twee pijlers: duurzaamheid met betrekking tot het energievraagstuk en ontwikkeling van commerciële ruimtes, zegt Ype Smid, voorzitter van de raad van commissarissen van Cambuur.,,Dit is geen luchtkasteel, maar goed doordacht.

Op 14 maart 2014 tekenen wethouder en locoburgemeester Henk Deinum van de gemeente Leeuwarden en voorzitter Ype Smid van Cambuur een intentieovereenkomst. ,,Dit is een bevestiging van de wens van Cambuur om tot verdere stadionontwikkeling te komen, zei Ype Smid. ,,Het businessplan dat wij vorig jaar ingediend hebben wordt nu verder getoetst. Het streven van Cambuur is dat er in augustus 2017 een nieuw stadion gerealiseerd is. Dit gebeurde echter niet. In mei 2016 degradeerde SC Cambuur na 3 seizoenen uit de Eredivisie.

Op 17 juli 2017 werd bekend dat de gemeenteraad van Leeuwarden unaniem heeft ingestemd met de bouw van het nieuwe Cambuurstadion.[9] Het nieuwe stadion zal naar verwachting in april 2022 gereed zijn.[10] Door het terugtrekken van projectontwikkelaar Wyckerveste is het nieuwe stadion op z'n vroegst in februari 2023 opgeleverd.[11] Ontwikkelaar Van Wijnen denkt dat het stadion uiterlijk 1 september 2023 gereed zal zijn voor gebruik.[12] Op donderdag 30 juni 2022 werd de "eerste technische" paal geslagen voor de bouw van het stadion.[13] Een week later werd de "eerste officiële" paal geslagen.[14] Op 13 december 2022 werd bekend dat de ingebruikname wederom vertraging heeft opgelopen. De verwachting is dat het stadion tussen december 2023 en voorjaar 2024 klaar is voor gebruik.[15]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Raad van Commissarissen
Bert Hollander Vlag van Nederland Nederland Commissaris
Marc Plomp Vlag van Nederland Nederland Commissaris
Ealse Stienstra Vlag van Nederland Nederland Commissaris
Erik van der Waard Vlag van Nederland Nederland Commissaris
Ide Jan Woltman Vlag van Nederland Nederland Commissaris
Directie
Ard de Graaf Vlag van Nederland Nederland Algemeen directeur 2015
Lars Lambooij Vlag van Nederland Nederland Technisch directeur 2024[16]
Gerald van den Belt Vlag van Nederland Nederland Financieel directeur

Laatste update: 18 augustus 2023

Eerste elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam Nationaliteit Contract Vorige club
Doelmannen
1 Yanick van Osch Vlag van Nederland Nederland 2026 Vlag van Nederland Fortuna Sittard
31 Brett Minnema Vlag van Nederland Nederland 2024
Verdedigers
2 Gabi Caschili Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland PEC Zwolle
3 Floris Smand Vlag van Nederland Nederland 2025
4 Léon Bergsma Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Zwitserland Aarau
5 Alex Bangura Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Feyenoord
15 Marco Tol Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Volendam
21 Milan de Koe Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Harkemase Boys
22 Jhondly van der Meer Vlag van Nederland Nederland 2024
27 Sekou Sylla Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland TOP Oss
Middenvelders
8 Daniël van Kaam Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Groningen
10 Fedde de Jong Vlag van Nederland Nederland 2026 Vlag van Nederland AZ
14 Michael Breij Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Groningen
20 Vincent Pichel Vlag van Nederland Nederland 2025
Aanvallers
7 Remco Balk Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Utrecht
9 Roberts Uldriķis Vlag van Letland Letland 2024 Vlag van Zwitserland Sion
11 Silvester van der Water Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Verenigde Staten Orlando City
12 Youns El Hilali Vlag van Italië Italië 2025 Vlag van Italië AC Milan
19 Milan Smit Vlag van Nederland Nederland 2024

Laatste update: 18 augustus 2023

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract Vorige club
Technische Staf
Henk de Jong Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer 2023 2024 Vlag van Nederland Cambuur Leeuwarden
Martijn Barto Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2019 2025
Jeroen Burghout Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2023 2024
Peter van der Vlag Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer 2019 2024 Vlag van Nederland Groningen
Niels Dissel Vlag van Nederland Nederland Teammanager

Laatste update: 18 augustus 2023

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Eindklasseringen sinds 1965[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1965 1e
  Tweede divisie A
 • 1966 9e
  Eerste divisie
 • 1967 4e
  Eerste divisie
 • 1968 9e
  Eerste divisie
 • 1969 4e
  Eerste divisie
 • 1970 9e
  Eerste divisie
 • 1971 4e
  Eerste divisie
 • 1972 8e
  Eerste divisie
 • 1973 7e
  Eerste divisie
 • 1974 11e
  Eerste divisie
 • 1975 13e
  Eerste divisie
 • 1976 11e
  Eerste divisie
 • 1977 10e
  Eerste divisie
 • 1978 12e
  Eerste divisie
 • 1979 15e
  Eerste divisie
 • 1980 5e
  Eerste divisie
 • 1981 9e
  Eerste divisie
 • 1982 11e
  Eerste divisie
 • 1983 5e
  Eerste divisie
 • 1984 4e
  Eerste divisie
 • 1985 9e
  Eerste divisie
 • 1986 19e
  Eerste divisie
 • 1987 3e
  Eerste divisie
 • 1988 12e
  Eerste divisie
 • 1989 11e
  Eerste divisie
 • 1990 11e
  Eerste divisie
 • 1991 11e
  Eerste divisie
 • 1992 1e
  Eerste divisie
 • 1993 14e
  Eredivisie
 • 1994 18e
  Eredivisie
 • 1995 7e
  Eerste divisie
 • 1996 6e
  Eerste divisie
 • 1997 2e
  Eerste divisie
 • 1998 2e
  Eerste divisie
 • 1999 15e
  Eredivisie
 • 2000 17e
  Eredivisie
 • 2001 4e
  Eerste divisie
 • 2002 7e
  Eerste divisie
 • 2003 11e
  Eerste divisie
 • 2004 17e
  Eerste divisie
 • 2005 9e
  Eerste divisie
 • 2006 15e
  Eerste divisie
 • 2007 12e
  Eerste divisie
 • 2008 18e
  Eerste divisie
 • 2009 3e
  Eerste divisie
 • 2010 2e
  Eerste divisie
 • 2011 5e
  Eerste divisie
 • 2012 7e
  Eerste divisie
 • 2013 1e
  Eerste divisie
 • 2014 12e
  Eredivisie
 • 2015 12e
  Eredivisie
 • 2016 18e
  Eredivisie
 • 2017 3e
  Eerste divisie
 • 2018 8e
  Eerste divisie
 • 2019 10e
  Eerste divisie
 • 2020 1e
  Eerste divisie
 • 2021 1e
  Eerste divisie
 • 2022 9e
  Eredivisie
 • 2023 17e
  Eredivisie
 • 2024 13e
  Eerste divisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
 • 1964 – 1989: SC Cambuur
 • 1989 – 2007: Cambuur Leeuwarden
 • 2007 – 2009: SC Cambuur Leeuwarden
 • 2009 – heden: SC Cambuur

Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten van SC Cambuur sinds de toetreding in het betaald voetbal in 1964
Seizoen Competitie Kwalificatie KNVB beker Bijzonderheid
Divisie GW W G V DV DT PNT POS
1964/65 Tweede divisie A 30 18 8 4 63 29 44 1e Rechtstreekse promotie 1e ronde Leeuwarden verandert haar naam naar SC Cambuur
1965/66 Eerste divisie 28 9 7 12 52 61 25 9e Groepsfase
1966/67 Eerste divisie 38 17 13 8 59 41 47 4e 1e ronde
1967/68 Eerste divisie 36 14 10 12 46 40 38 9e Groepsfase
1968/69 Eerste divisie 34 17 7 10 50 40 41 4e 1e ronde
1969/70 Eerste divisie 34 9 14 11 41 43 32 9e 1e ronde
1970/71 Eerste divisie 30 13 10 7 43 34 36 4e 3e ronde
1971/72 Eerste divisie 40 15 12 13 48 40 42 8e Geen deelname
1972/73 Eerste divisie 38 12 20 6 53 40 44 7e 1e ronde
1973/74 Eerste divisie 38 13 12 13 47 43 38 11e 1e ronde
1974/75 Eerste divisie 36 10 10 16 43 57 30 13e 2e ronde
1975/76 Eerste divisie 36 12 10 14 50 56 34 11e 1e ronde
1976/77 Eerste divisie 36 13 9 14 40 53 35 10e 1e ronde
1977/78 Eerste divisie 36 13 10 13 46 53 36 12e 2e ronde
1978/79 Eerste divisie 36 9 10 17 33 54 28 15e 1e ronde
1979/80 Eerste divisie 36 19 4 13 64 41 42 5e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen De Graafschap (0–0 & 2–3), FC Volendam (1–1 & 0–0) en FC Wageningen (3–1 & 0–4)
1980/81 Eerste divisie 36 13 10 13 46 38 36 9e 1e ronde
1981/82 Eerste divisie 34 8 13 13 23 38 29 11e 2e ronde
1982/83 Eerste divisie 30 15 6 9 48 35 36 5e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen FC Den Bosch '67 (1–1 & 0–2), MVV (1–1 & 3–0) en FC VVV (2–1 & 1–0)
1983/84 Eerste divisie 32 13 12 7 50 37 38 4e 1e ronde
1984/85 Eerste divisie 34 11 11 12 44 40 33 9e 2e ronde
1985/86 Eerste divisie 36 3 13 20 32 68 19 19e 1e ronde
1986/87 Eerste divisie 36 19 9 8 80 59 47 3e Nacompetitie 1e ronde Promotiewedstrijden tegen DS '79 (0–2 & 0–1), N.E.C. (7–0 & 4–6) en RKC (2–1 & 2–1)
1987/88 Eerste divisie 36 11 12 13 55 57 34 12e 2e ronde
1988/89 Eerste divisie 36 13 8 15 47 57 34 11e 1e ronde
1989/90 Eerste divisie 36 11 12 13 44 49 34 11e 1e ronde Naamsverandering naar Cambuur Leeuwarden
1990/91 Eerste divisie 38 12 13 13 41 47 37 11e Tussenronde (Tussen ronde 1 en ronde 2)
1991/92 Eerste divisie 38 22 9 7 67 40 53 1e Rechtstreekse promotie 3e ronde
1992/93 Eredivisie 34 6 13 15 39 58 25 14e 3e ronde
1993/94 Eredivisie 34 6 7 21 28 64 19 18e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
1994/95 Eerste divisie 34 14 11 9 50 43 39 7e 2e ronde
1995/96 Eerste divisie 34 15 12 7 49 32 57 6e Nacompetitie Kwartfinale Promotiewedstrijden tegen Emmen (0–1 & 0–4), N.E.C. (0–1 & 0–2) en BV Veendam (2–2 & 0–3)
1996/97 Eerste divisie 34 20 7 7 65 33 67 2e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen Go Ahead Eagles (0–4 & 2–3), N.E.C. (0–4 & 1–2) en VVV (3–2 & 2–0)
1997/98 Eerste divisie 34 20 5 9 66 43 65 2e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen FC Den Bosch (2–2 & 2–1), FC Groningen (3–1 & 1–1) en FC Zwolle (5–2 & 2–1)
1998/99 Eredivisie 34 7 11 16 37 64 32 15e Achtste finale
1999/00 Eredivisie 34 6 7 21 37 74 25 17e Nacompetitie 2e ronde Degradatiewedstrijden tegen SBV Excelsior (2–3 & 2–1), RBC Roosendaal (1–1 & 0–2) en FC Zwolle (1–1 & 0–5)
2000/01 Eerste divisie 34 15 9 10 55 52 54 4e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegen SBV Excelsior (1–4 & 2–3), Go Ahead Eagles (4–2 & 2–1) en Sparta (2–1 & 0–2)
2001/02 Eerste divisie 34 15 6 13 50 42 51 7e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegen FC Den Bosch (0–3 & 2–5), Emmen (4–2 & 1–5) en RBC Roosendaal (0–3 & 1–2)
2002/03 Eerste divisie 34 12 4 18 54 77 40 11e 2e ronde
2003/04 Eerste divisie 36 6 10 20 35 65 28 17e 3e ronde
2004/05 Eerste divisie 36 13 8 15 44 54 47 9e 2e ronde
2005/06 Eerste divisie 38 12 14 12 48 50 50 15e 2e ronde
2006/07 Eerste divisie 38 13 8 17 44 57 47 12e 2e ronde
2007/08 Eerste divisie 38 10 9 19 50 67 39 18e 3e ronde Naamsverandering naar SC Cambuur Leeuwarden
2008/09 Eerste divisie 38 20 9 9 68 48 69 3e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegen FC Zwolle (1–2 & 3–1 & 2–0) en Roda JC (0–0 & 1–1 & 2–2 3-5 n.s.)
2009/10 Eerste divisie 36 21 8 7 78 48 71 2e Nacompetitie 2e ronde Naamsverandering naar SC Cambuur
Promotiewedstrijden tegen Go Ahead Eagles (0–2 & 1–0)
2010/11 Eerste divisie 34 15 9 10 64 52 51* 5e Nacompetitie 4e ronde *SC Cambuur heeft drie punten aftrek gekregen
Promotiewedstrijden tegen FC Zwolle (2–1 & 1–2 6-7 n.s.)
2011/12 Eerste divisie 34 16 8 10 68 44 56 7e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen MVV Maastricht (2–0 & 0–1) en VVV-Venlo (0–0 & 3–4)
2012/13 Eerste divisie 30 19 4 7 59 33 61 1e Rechtstreekse promotie Achtste finale
2013/14 Eredivisie 34 10 9 15 40 50 39 12e Achtste finale
2014/15 Eredivisie 34 11 8 15 46 56 41 12e Kwartfinale
2015/16 Eredivisie 34 3 9 22 33 79 18 18e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
2016/17 Eerste divisie 38 22 5 11 78 42 71 3e Nacompetitie Halve finale Promotiewedstrijden tegen MVV Maastricht (1–1 & 1–2)
2017/18 Eerste divisie 38 16 10 12 58 53 58 8e Nacompetitie Kwartfinale Promotiewedstrijden tegen FC Dordrecht (1–4 & 4–1, 3–5 n.s.)
2018/19 Eerste divisie 38 16 10 12 61 48 58 10e Achtste Finale
2019/20 Eerste divisie 29 21 3 5 68 25 66 1e 2e ronde Door de coronacrisis is competitie niet afgemaakt. De tussenstand na 29 speelrondes werd de eindstand[17]
2020/21 Eerste divisie 38 29 5 4 109 36 92 1e Rechtstreekse promotie 2e ronde
2021/22 Eredivisie 34 11 6 17 53 70 39 9e 2e ronde

Records en statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Top 15 topscorers aller tijden voor SC Cambuur[bewerken | brontekst bewerken]

Positie Naam Doelpunten
1 Vlag van Nederland Jan Bruin 73
2 Vlag van Nederland Sandor van der Heide 66
3 Vlag van Nederland Robert Mühren 64
4 Vlag van Nederland Dirk Roelfsema 63
5 Vlag van Nederland Jos Peltzer 61
Vlag van Nederland Koko Hoekstra 61
7 Vlag van Nederland Martijn Barto 55
8 Vlag van Nederland Willem van der Ark 53
9 Vlag van Nederland Gerrie de Jonge 52
10 Vlag van Suriname Mark de Vries 47
11 Vlag van Nederland Johan Zuidema 44
12 Vlag van Nederland Henk de Groot 40
13 Vlag van Nederland Jaap de Blaauw 39
14 Vlag van Nederland Erik Bakker 39
15 Vlag van Nederland Harry van der Laan 36

Bekende (oud-)Camburen[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van spelers van SC Cambuur voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van trainers van SC Cambuur voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]