SHV-kantoor (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SHV-kantoor
SHV-kantoor
Locatie
Locatie Rijnkade 1/Mariaplaats 21-21E, Utrecht
Status en tijdlijn
Oorspr. functie kantoor en bedrijfswoningen
Huidig gebruik kantoor
Start bouw 1958
Bouw gereed 1960
Verbouwing 2004-2005
Bouwinfo
Architect Op ten Noort-Blijdenstein
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 532145
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het kantoorgebouw van de SHV aan de Rijnkade/Mariaplaats in de Nederlandse stad Utrecht is een bouwwerk dat dateert uit de late wederopbouwperiode.

Het hoofdkantoor van de SHV (Steenkolen Handels Vereeniging) stond reeds sinds 1913 op deze locatie in de binnenstad van Utrecht. Het huidige gebouw is ontworpen door architectenbureau Op ten Noort-Blijdenstein. De bouw startte in 1958 en de opening volgde in 1960.[1] Het gebouw werd onder andere voorzien van natuurstenen gevels met grote glaspartijen, bedrijfswoningen en een ondergrondse parkeergarage. Kunstenaar Pieter d'Hont ontwierp drie bedrijfsgerelateerde gevelreliëfs. Nicolaas Wijnberg vervaardigde een vloermozaïek met een voorstelling van de vier jaargetijden. In de groenstrook voor het gebouw is in 1967 een beeld onthuld van Paul Grégoire.

Gaandeweg volgden een of meer uitbreidingsplannen. Er kwam kritiek op (onder meer) omdat een 36 meter hoog kantoorgebouw werd beoogd. Rond 2004 volgde een verbouwing annex renovatie van het bouwwerk waarbij de woonruimtes veranderd zijn naar kantoorruimte. In 2013 maakte de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend dat het kantoorgebouw samen met 88 andere werken uit de late wederopbouwperiode zal worden voorgedragen als rijksmonument. In 2015 volgde de aanwijzing tot rijksmonument.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Utrechtsch Nieuwsblad van 25-08-1960, pag. 2 en Utrechtsch Nieuwsblad van 19-09-1960, pag. 2.
Zie de categorie SHV building, Utrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.